főzés zöldségek tavaszi böjt növényi étrend
fotó: Freepik/drobotdean

Egy jól átgondolt, minden tápanyagot tartalmazó, rövid ideig tartó diéta segíthet a szervezetünk és az emésztőrendszerünk tehermentesítésében a téli időszak nehezebb ételei után. A jótékony hatások eléréséhez azonban elengedhetetlen a tudatosság. Bakk Brigitta dietetikus most segít, hogy valóban hatékony legyen a tavaszi böjt. Ezt se hagyd ki: A legjobb tavaszi zöldségek, amelyek felturbózzák a kimerült szervezetedet

1. Kerüljük a szélsőségeket

Bár népszerűek a drasztikus mennyiségű táplálékmegvonást és a különböző léböjtöket hirdető divatdiéták, ezek sok esetben hiányállapotokhoz vezethetnek, így inkább kerüljük el őket. Helyettük válasszuk inkább a tápanyagokban gazdag, növényi alapú táplálkozást, amivel nem csak az egészségünknek, de a közérzetünknek is kedvezhetünk. Kezdjük egyszerű változtatásokkal, például próbáljuk ki a növényi italokat vagy cseréljük le a vajat margarinra. Kis lépésekben haladva ezek a változások akár hosszútávon, lemondások nélkül is beépíthetők az étrendünkbe.

2. Fokozatosan készüljünk a böjtre

növényi alapú étrend
(Fotó: Freepik)

Akármilyen böjtbe is kezdünk, fontos, hogy gondoskodjunk a szervezetünk számára szükséges tápanyagokról. Ne úgy induljunk neki ennek az időszaknak, hogy előtte még jól teleesszük magunkat, majd egyik napról a másikra teljes megvonást alkalmazunk és a böjt végével kiéhezetten megint rávetjük magunkat a zsíros, nehéz ételekre, húsokra. Ezért kell szem előtt tartanunk a fokozatosság elvét: már a böjtöt megelőző időszakban is fogyasszunk kímélőbb, növényi alapú ételeket, hogy felkészítsük a szervezetünket a megszokottól eltérő étkezésre. Jó megoldás lehet például, ha kezdetben csak heti néhány húsmentes napot vezetünk be. Tipp: 4+1 táplálkozási tipp kismamáknak a várandósság idejére

A tavaszi böjt és a böjtölés témája a következő oldalon folytatódik.

1
2