frontérzékenység orvosmeteorológia
(Fotó: Freepik)

Elgondolkodtál már azon, hogy miért vannak olyan napok, amikor kiemelkedően sok hülye autós van az utakon? Esetleg előfordult már, hogy azt vetted észre magadon, hogy a kelleténél ingerlékenyebb vagy vezetés közben? A jelenség nem a véletlen műve, sokkal inkább az időjárásé. Ha érdekel, mivel jár a frontérzékenység, és hogyan befolyásolhatja a vezetők képességeit a frontátvonulás, olvass tovább.

Te elolvasod az orvosmeteorológia jelentéseit?

Tapasztalatok szerint itthon ritkaságnak számít az a sofőr, aki egy hosszabb út előtt átnézi az orvosmeteorológiai előrejelzést. Sokan csak arra kíváncsiak, hogy aznap esőben vagy verőfényes napsütésben kell vezetniük, esetleg télen még arra, hogy számíthatnak-e csúszós utakra, fagyra vagy ködre. Az időjárási frontokra azonban már nem sokan kíváncsiak, pedig egy-egy frontátvonulás akár meg is sokszorozhatja a balesetek előfordulását.

Több oka is lehet annak, hogy miért nem érdekli az embereket az időjárási frontok vezetésre gyakorolt hatása. Egyrészről sokan vannak, akik még csak nem is hallottak a jelenségről. Vannak azok, akik tudnak róla, de elintézik annyival, hogy „én nem vagyok frontérzékeny”, vagy pedig azzal, hogy „a frontok ellen nem tudunk mit tenni, ha fáj a fej, majd elmúlik.”

Pedig az időjárási frontok komoly jelenségek, amelyek tudatunkon kívül is befolyásolhatnak. Persze, lehet olyan, hogy valaki valóban egyáltalán nem érzékeny a légköri változásokra, de ha a többi közlekedőnek csak egy kis százaléka frontérzékeny, már érdemes óvatosabbnak lenni az utakon. Éppen ezért fontos, hogy indulás előtt az időjárás mellett az orvosmeteorológiai előjelzéseket is átnézzük.

Sokan nem is tudnak róla, mivel jár a frontérzékenység

Sajnos a frontok, azaz a hirtelen légköri változások gyakori jelenségnek számítanak hazánkban. Ezek komolyan vétele azért fontos, mivel a frontérzékenység már önmagában is valamilyen meglévő probléma következménye, jellemzően idegi, illetve szív- és érrendszeri eredetű bajoké.

Az erős és tartós időjárási frontok még az egészséges ember szervezetét is igénybe veszik, és sajnos nem igen létezik hatásos védelem a megelőzésükre. A legjobb, amit tehetünk, az egészséges életmód követése, a rendszeres testmozgás, valamint az immunrendszerünk folyamatos karbantartása.

A következő oldalon mutatjuk, melyek az egyes frontátvonulások élettani hatásai.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2