ideges sofor autoban
Senkinek sem jó, ha őrülten vezetünk (Fotó: 123RF)

Elgondolkodtál már azon, hogy miért vannak olyan napok, amikor kiemelkedően sok hülye autós van az utakon? Esetleg előfordult már, hogy azt vetted észre magadon, hogy a kelleténél ingerlékenyebb vagy vezetés közben? A jelenség nem a véletlen műve, sokkal inkább az időjárásé. Ha érdekel, mivel jár a frontérzékenység, és hogyan befolyásolhatja a vezetők képességeit a frontátvonulás, olvass tovább.

Te elolvasod az orvosmeteorológia jelentéseit?

Tapasztalatok szerint itthon ritkaságnak számít az a sofőr, aki egy hosszabb út előtt átnézi az orvosmeteorológiai előrejelzést. Sokan csak arra kíváncsiak, hogy aznap esőben vagy verőfényes napsütésben kell vezetniük, esetleg télen még arra, hogy számíthatnak-e csúszós utakra, fagyra vagy ködre. Az időjárási frontokra azonban már nem sokan kíváncsiak, pedig egy-egy frontátvonulás akár meg is sokszorozhatja a balesetek előfordulását.

budaörsi útTöbb oka is lehet annak, hogy miért nem érdekli az embereket az időjárási frontok vezetésre gyakorolt hatása. Egyrészről sokan vannak, akik még csak nem is hallottak a jelenségről. Vannak azok, akik tudnak róla, de elintézik annyival, hogy „én nem vagyok frontérzékeny”, vagy pedig azzal, hogy „a frontok ellen nem tudunk mit tenni, ha fáj a fej, majd elmúlik.”

 

Pedig az időjárási frontok komoly jelenségek, amelyek tudatunkon kívül is befolyásolhatnak. Persze, lehet olyan, hogy valaki valóban egyáltalán nem érzékeny a légköri változásokra, de ha a többi közlekedőnek csak egy kis százaléka frontérzékeny, már érdemes óvatosabbnak lenni az utakon. Éppen ezért fontos, hogy indulás előtt az időjárás mellett az orvosmeteorológiai előjelzéseket is átnézzük. Tipp: Miért alakul ki dugó az autópályán, ha látszólag nincs semmi oka?

Sokan nem is tudnak róla, mivel jár a frontérzékenység

Sajnos a frontok, azaz a hirtelen légköri változások gyakori jelenségnek számítanak hazánkban. Ezek komolyan vétele azért fontos, mivel a frontérzékenység már önmagában is valamilyen meglévő probléma következménye, jellemzően idegi, illetve szív- és érrendszeri eredetű bajoké.

Az erős és tartós időjárási frontok még az egészséges ember szervezetét is igénybe veszik, és sajnos nem igen létezik hatásos védelem a megelőzésükre. A legjobb, amit tehetünk, az egészséges életmód követése, a rendszeres testmozgás, valamint az immunrendszerünk folyamatos karbantartása.

A következő oldalon mutatjuk, melyek az egyes frontátvonulások élettani hatásai.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2