gyermek az anyosulesen 3
Fontos kérdés, hogy a jármű haladási irányával ellentétesen ül-e; fotó: Pinterest

Az autós szülők körében gyakran felmerül a kérdés, hogy gyermekük utazhat-e a jobb első helyen. És ha igen, milyen előírásokat kell betartaniuk elsősorban a védelem, másodsorban egy esetleges büntetés elkerülése érdekében. Lássuk, mit mond a jogszabály: ülhet-e gyerek az anyósülésen?

A gyerekülés jelzései

Először kezdjük az ülésekkel: a gyerekbiztonsági rendszerek útvesztőjében könnyebb az eligazodás, ha tisztában vagyunk azok típusaival. Meg kell említenünk az integrált rendszert, mely csecsemők, kisgyerekek számára nyújt védelmet, a hozzá tartozó csatokkal, hevederekkel, egyéb rögzítő tartozékokkal. Ezzel ellentétben a nem integrált rendszerek biztonsági övvel együtt használandók, más néven ülésmagasítóként ismeretesek. A gyereküléseken szereplő jelzések pedig a következők szerint dekódolhatók:

0 súlycsoport: 10 kg testsúly alatt
0+ súlycsoport: 13 kg testsúly alatt
I. súlycsoport: 9-18 kg testsúlyig
II. súlycsoport: 15-25 kg testsúlyig
III. súlycsoport: 22-36 kg testsúlyig

És hogy milyen a jó gyerekülés, arról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

gyermek az anyosulesen
A biztonsági övnek nagy szerep jut üléssel, vagy anélkül is; fotó: Pexels/Rawpexel

Ezek a főszabályok

 • A KRESZ (Közúti közlekedésről szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet) vonatkozó rendelkezései szerint, a 150 cm-nél alacsonyabb gyerek kizárólag a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású, úgynevezett biztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A biztonsági rendszert, annak típusától függően, vagy a jármű e célra kialakított pontjaihoz szükséges rögzíteni, vagy a biztonsági övhöz.
 • A 3 évnél fiatalabb gyerek pedig kizárólag olyan rendszerben rögzítve szállítható, melyhez hevederek, pántok tartoznak. Természetesen azok becsatolása és a rendszer üléshez történő rögzítése nélkülözhetetlen.
 • Bár hátul nagyobb biztonságban vannak a gyerekek, az első ülésen is ülhetnek integrált, illetve nem integrált (picik és nagyobbak számára kialakított) gyerekülésben, vagy ülésmagasítón, a rögzítés már említett előírásait figyelembe véve.
 • 150 cm feletti gyerek esetében az első ülésen való utazáshoz nincs szükség kiegészítő ülésre, csupán a biztonsági öv használatára.
 • A menetiránynak hátrafelé fordított (integrált rendszerű) gyerekülésben csakis akkor szállítható a gyerek, ha az autó nem légzsákkal felszerelt, vagy azt előzetesen ki lehet kapcsolni. Magyarul: ha a gyerek az anyósülésen haladási iránynak háttal ül, akkor a légzsákot (ha van) mindig ki kell kapcsolni!

Szintén jó, ha tudjuk, hogy a gyerek a harmadik születésnapját követően, ha a magassága elérte  a 135 centimétert és a hátsó ülésen ül, az integrált (csatokkal, hevederekkel rögzíthető) gyerekülés helyett elegendő, ha ülésmagasítóra ültetjük és a biztonsági övét az előírásnak megfelelően becsatoljuk.

Az ADAC (német autóklub) 2020-ban is letesztelte az aktuális autós gyereküléseket. Ebben az évben 26, különféle korcsoportok számára kialakított modell nézett szembe az autóklub vizsgáztatóival. A szakértők nagy meglepetésére és örömére a tesztelt modellek egyikének sem sikerült “rossz” értékelést kapnia. A teszt eredményét ezen a linken találod.

A gyerekek mellett a kutyákra is fontos szabályok vonatkoznak, ha autóban szállítjuk őket: többek között azért kell megfelelően rögzíteni a kutyusokat, hogy ne zavarják a vezetőt.

Forrás: D.A.S.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •