kislány gyerekülésben
A legbiztonságosabb hely a hátsó ülés; fotó: 123RF

A mindenkor biztonságos autózás érdekében fontos, hogy a gyerekeket alkalmas és jóváhagyott gyermekülésben szállítsuk, optimális védelmet biztosítva számukra. A gyerekeknek a legbiztonságosabb hely a hátsó ülés, de a tévhittel ellentétben az anyósülésen is utazhatnak. És vajon milyen a jó gyerekülés? Íme, minden fontos információ.

A gyerekek speciális védelmet igényelnek az autóban

Izomzatuk és csontozatuk még nem olyan erős és ellenálló, mint a felnőtteké, ezért különösen fontos a kis utasok számára, hogy minden egyes út előtt gondosan rögzítsék őket. Általában 150 centiméter testmagasságig és 36 kilogramm testtömegig gyerekülésben szállítandók, de természetesen mindenütt a helyi jogszabályi előírások az irányadók.

gyerekules gyermekbiztonsag
Hárompontos biztonsági övvel vagy ISOFIX-szel rögzíthető a gyerekülés; fotó: ŠKODA

A gyerekek számára a legbiztonságosabb hely a hátsó ülés, ideális esetben annak is a járda felőli oldala, itt a legbiztonságosabb ugyanis a be- és a kiszállás, valamint a biztonsági öv becsatolása. A kisebb gyermekek menetiránynak háttal – kikapcsolt utasoldali első légzsák mellett – az első utasülésen elhelyezett gyerekülésben is utazhatnak. A menetirányba néző elhelyezés csak akkor engedélyezett, ha a gyerekülés hivatalos jóváhagyással rendelkezik az ilyen használatra. A vonatkozó információk a gyerekülés vagy a gépkocsi kezelési útmutatójában találhatók, de a márkakereskedőktől is kérhető tájékoztatás. A gyerekülést megvásárlása előtt célszerű próbaként az autóba helyezni, így még időben észlelhető például a túl rövid biztonsági öv vagy a túl nagy ülés.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2