közlekedési szabálysértés bűncselekmény
(Fotó: jcomp/Freepik)

Magyarországon a szabálysértések számában a közlekedési eljárások abszolút listavezetők. De azt vajon tudtad, hogy a második leggyakrabban elkövetett bűncselekmény is a közlekedéshez kapcsolódik? Ez pedig nem más, mint az ittas vezetés. A közlekedési bűncselekmények és szabálysértések jelentős száma miatt most csak a legismertebb és leggyakoribb bűncselekmények határait mutatjuk be. Tipp: Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset esetén mit követelhetünk?

Listavezető az ittas vezetés!

Hazánkban a leggyakrabban elkövetett bűncselekmény az ittas járművezetés. E bűncselekmény elkövetése miatt az vonható felelősségre, aki például közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton (pl. benzinkúton, áruház parkolójában) gépi meghajtású járművet úgy vezet, hogy szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

Sőt, akkor is megvalósítja a bűncselekményt a járművezető, ha a forgalomban úgy vezet személygépkocsit, hogy az igazoltatás pillanatában, a szonda megfújásakor a jelzett érték még nem éri el a 0,25 gramm/liter levegőalkohol-koncentrációt, de az ismételt mérésnél már meghaladja a törvényi határértéket. A bűncselekmény lényege ugyanis, hogy a szankcionált alkoholmennyiségnek a vezetés pillanatában már a szervezetben kell lennie. Amennyiben azonban a járművezető szervezetében legfeljebb 0,25 gramm/liter levegőalkohol-koncentrációnak megfelelő alkohol van, akkor vele szemben szabálysértési vagy közigazgatási eljárás indul.

A kerékpáros és a csónakot evező bármennyit ihat?

biciklizés bicikli kerékpár ittas alkoholfogyasztás
Mi van a kulacsban? – Az ittas kerékpárosok, ha nem okoznak sérülést legfeljebb szabálysértés miatt vonhatók felelősségre (Fotó: ViDIstudio/Freepik)

Érdekes kérdést vet fel a kerékpárosok vagy például a csónakból horgászó személyek italozása. A törvény megfogalmazása értelmében ugyanis a vízi, illetve közúti közlekedés esetén, pusztán az ittas állapotban történő vezetés tényével, csak a beépített erőgép által hajtott járművek vezetői valósítanak meg bűncselekményt. Következésképpen azok az ittas kerékpárosok, illetve evezős csónakkal közlekedők, akik nem okoznak sérülést, legfeljebb szabálysértés miatt vonhatók felelősségre. Függetlenül attól, hogy mennyi alkoholt találtak a szervezetükben. Ez is érdekelhet: Bruce Springsteen ittasan vezetett, letiltották a Jeep-reklámot, amiben szerepel

A közlekedési szabálysértések és bűncselekmények közti különbségek bemutatását a következő oldalon folytatjuk.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3