használt autó lerobbant rejtett hibák
(Fotó: Freepik)

Használt autó vásárlásakor gyakran szembesülhetünk olyan jellegű hibával, amelynek kijavítását biztosan nem szeretnénk saját zsebből megoldani. Ugyanakkor mind az eladók, mind a vevők fejében gyakori tévhitek élnek, amikre szeretnek egymással szemben hivatkozni. Sajnos ezek a tévhitek megnehezítik a jogviták rendezését és azt a hamis illúziót adják az adott félnek, hogy neki van igaza. Cikkünkben megvizsgáljuk, milyen tévhitek keringenek a használt autó vásárlása után felmerülő rejtett és időközben megjelenő hibák tisztázásakor, és hogyan tudjuk eloszlatni azokat. Tipp: Néhány éves, jó állapotú használt autót keresel? Ezek a legmegbízhatóbb modellek!

1. Általános Tévhit: mindig az eladónak/vevőnek kell bizonyítania

Attól függően, hogy eladó, vagy vevő pozícióban vagyunk, szeretjük azt hinni, hogy a másik félnek kell bizonyítania elsőként. Általánosságban nem lehet kijelenteni, hogy mindig az eladót, vagy a vevőt terheli a bizonyítási kötelezettség. Ez függ a felek személyétől (vállalkozás vagy magánszemély), függ a hiba jellegétől (felismerhető volt-e vagy sem) és az eltelt időtől is (pl. hibás teljesítési vélelem fél évig illeti meg a fogyasztót). Tehát csak azért, mert hallottunk olyan esetről, amikor az eladónak kellett bizonyítania igazát, egyáltalán nem biztos, hogy a mi jogvitánkban is ez a helyzet.

2. Eladó Tévhit: használt autónak nem lehet rejtett hibája, úgyis mindig van rajta mit szerelni

női autószerelő használt autó rejtett hibák
Az egyik leggyakoribb tévhit: „egy használt autónak mindig van valami baja, a vevő tudta, hogy használt, vállalta a kockázatot” (fotó: pexels.com)

Ez talán a leggyakoribb tévhit, ami az eladók fejében él. Sokan úgy gondolják, hogy: „egy használt autónak mindig van valami baja, a vevő tudta, hogy használt, vállalta a kockázatot.” Ezek az érvek nem csak szakszerűtlenek (jogász szemmel) de teljesen logikátlanok is. Egy használt autónak (vagy más terméknek is) vannak ismert tulajdonságai, paraméterei, amik alapján a felek megállapodnak a vételárban. Tehát egyértelmű, hogy a felek által ismert tulajdonságok alapján kerül meghatározásra a vételár. Ha ezek a tulajdonságok nem valósak, vagy később kiderül egy olyan hiba, amiről a vételár megállapításakor a vevő nem tudott, az igenis változtat a használt dolog értékén.

3. Vevő Tévhit: ha van valami hibája, amit csak az adásvétel után vettem észre, akkor biztosan az eladó a felelős

Ez nem feltétlenül igaz. Egy átlagos, körültekintő vásárlótól elvárható, hogy a nyilvánvaló hibákat felismerje (pl. nincs meg egy fokozat a váltban, nem működik a fék stb.) Ha vásárlunk egy gépjárművet, amelynek nincsenek kerekei, akkor a vásárlás után nem hivatkozhatunk arra, hogy ez a jármű rejtett hibája, hiszen ezt a hibát ismertük (vagy nyilvánvalóan fel kellett ismernünk) a vásárláskor. Tipp: Több mint egy hektáron válogathatsz a használt autókból. Mutatjuk, hogy hol

A használt autó vásárlása után felmerülő rejtett és időközben megjelenő hibák tisztázására a következő oldalon is találsz tippeket.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2