kutya autoban
A kutyaszállításnak komoly szabályai vannak

Bármilyen furcsán is hangzik, a kutyát az autóban a KRESZ rakománynak tekinti, így minden ide tartozó szabály vonatkozik a kutya autóban való szállítására.

Gazdiként valószínűleg azt gondoljuk, négylábú kedvencünk épsége, biztonsága érdekében kell bizonyos előírásokat betartani. A szabályok alapján viszont valójában azért kell megfelelően rögzíteni a kutyusokat, hogy ne zavarják a vezetőt, illetve egy esetleges baleset esetén ne veszélyeztessék még inkább az autóban utazók testi épségét.

Kutya az utastérben

Mivel a legtöbb családban a kutya már családtag, így egyértelmű, hogy a gazdik számára a négylábúak biztonsága is kiemelten fontos. Sok kutya az utastérben utazik. Különösen igaz ez a kistestű kedvencekre, de a nagyobbacska négylábúakat sem kell feltétlenül a csomagtérbe száműzni, noha egy kombi autóban számukra és számunkra is ez lenne a legbiztonságosabb megoldás.

kutya_hatsoules_ham
Utazás a hátsó ülésen szigorúan bekötve

A biztonsági övcsattal ellátott hámokkal egészen úgy utazhatnak kedvenceink, mintha éppen csak becsatoltuk volna őket az autó övével. A biztos megoldás azonban minden méretű házikedvencnél az, ha saját szállító bokszot használunk. Kisméretű ebeknél ez lehet egy kis táska, kutyahordozó, vagy akár műanyag boksz, amit tehetünk a lábtérbe vagy az ülésre. Utóbbi esetben feltétlenül rögzítsük a biztonsági övvel. Kistestű kedvencek – pl. macska, hörcsög, tengerimalac – esetében is ugyanígy kell eljárni.

A kombiban van a legegyszerűbb dolgunk

Kombi autóban a legjobb, ha nagyobb kedvencünknek a csomagtérben alakítunk ki egy külön rögzített ketrecet. Ha ettől valamiért idegenkednénk, az is tökéletes megoldás, ha leválasztjuk egy ráccsal az utastértől, akárcsak Barbi,aki öt agárral osztozik négykerekűjén. Szedán kialakításnál természetesen ezek egyike sem kivitelezhető, így ott marad a hámos biztonsági öv.

kutya_kombi_szallitas
Rögzített szállítóboksz a csomagtartóban

Utastérben az ülésen való utaztatáshoz célszerű beszerezni egy oldalvédős üléstakarót, amivel könnyedén megvédhetjük az autó üléshuzatát a szőrtől, nyáltól, karmolásnyomoktól és egyéb balesetektől. Ezek a takarók egyszerűen felhelyezhetők az első és hátsó ülések fejtámlájához rögzítve és általában mosógépben is moshatók.

Kutya az autóban: az ablak maradjon felhúzva

Sok kutya szívesen lógatja ki pofiját az ablakon utazás közben, ez azonban több szempontból is veszélyes. Egyrészt huzatot kaphatnak, aminek szem- és fülgyulladás, illetve egyéb betegségek lehetnek a következményei. Másrészt lassabb haladás esetén akár még a legnyugodtabb négylábút is megzavarhatja valami, ami miatt azonnal ki akar ugrani az autóból. A K-9® Suchhundezentrum adatai alapján átlagosan hetente egy kutya az autóból kitörve, kimászva szabadul el. Szóval bármennyire is cukik a kocsiból kikandikáló kutyafejek, inkább húzzuk fel az ablakot.

ablak_kutya autoban
Veszélyes a lehúzott ablak