kávé vezetés közben - kávé világnapja
Fotó: Freepik/ArthurHidden

A koffeinnek számos pozitív tulajdonsága van, többek között kiváló ellenszer álmosság ellen, és javítja a munkabíró képességet. Mindig jól jön egy csésze fekete tanuláshoz, munkához és természetesen egy hosszú autóút során is a vezetéshez. Ez is érdekelhet: Kávé és energiaital vezetéshez: árt vagy használ?

Kávé és balesetmentes vezetés

Ausztrál kutatók néhány évvel ezelőtt arra keresték a választ, hogy a koffeinfogyasztás befolyásolja-e a baleseti statisztikákat a teherautósok körében. A sofőrök 43%-a fogyasztott az útja előtt vagy útközben valamilyen koffeint tartalmazó szert – teát, kávét, energiaitalt -, hogy ébren maradjon. A kutatók figyelembe vették a sofőrök életkorát, alvási szokásait, a megtett kilométereket, az éjszakai vezetés idejét, és egyértelműen az derült ki, hogy a koffeint rendszeresen fogyasztók 63%-kal ritkábban szenvedtek balesetet, mint azok, akik koffeinmentesen autóztak. A felmérést végző szakértők azonban azt is kiemelték, hogy ez csak rövid időszakokra érvényes, és a rendszeres megállás, megpihenés, az átgondolt munkarend és alvás is alapvetően fontos.

Érdekességek a kávé világnapja alkalmából

Most pénteken ünnepeljük a kávé világnapját, ezért összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet, amelyeket lehet, hogy még te sem ismersz.

kávészemek

Nem lehet pontosan tudni, ki itta a világ első kávéját. A legenda szerint egy pásztor észrevette, hogy a kecskéi nagyon felélénkültek, miután lelegelték egy bizonyos cserje bogyóit. Ő is szedett arról a bokorról, forró vízbe dobta a bogyókat és megitta a főzetet, az első kávét. Gyakorlatilag az eljárás a mai napig ugyanez, persze kicsit másképpen.

A kávékultusz a Közel-Keletről indult, a 15. században Törökországban, Perzsiában, Szíriában és Arábiában számtalan kávéház működött. A kávé a 16. században érkezett Európába, de sok európai ember elutasította arra hivatkozva, hogy a keresztények nem fogyaszthatják más vallásúak italát. VIII. Kelemen pápa azonban egyszer megkóstolt egy csésze kávét, és jóváhagyta annak fogyasztását, így az ital elterjedt egész Európában és Amerikában is.

Ma már több mint 70 trópusi országban termesztik a kávét, ez a világ második legtöbbet exportált árucikke az olaj után. Ami érdekes, hogy a nem a nagy kávétermelő országokban fogy a legtöbb kávé, hanem Európában, hiszen a világ termesztésének egyharmadát mi, európaiak isszuk meg.

kávé világnapja - coffe on the go

Az idősebbek inkább otthon fogyasztják el a kedvenc italukat, a fiatalabbak társaságban vagy éppen útközben kávéznak, ők a fogyasztásra kész termékekre voksolnak. Sok fiatalnak egyáltalán nincs a saját lakásában kávéfőzője.

A kávérajongók keresik a változatosságot, a különleges ízeket is. Ezen a téren a ready-to-drink termékek nyújtják a nagyobb választékot és az egyenletes, kiváló minőséget. Van már sós-karamellás, mogyorós, csokoládés vagy akár rumosdió ízű tejes kávéital is.

Témába vág:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •