Gyümölcsös sajttorta jégkrém – avagy a krémes mascarpone, az üde gyümölcsös íz és a hideg, roppanós csokoládé románca

„Anya, mikor sütsz megint valami finomat?” Háromgyermekes édesanyaként a fiaim és a lányom gyakran teszik fel nekem ezt a kérdést. Én pedig, aki az édességeknél csak a kihívásokat szeretem jobban, állok elébe minden újdonságnak. Így született meg az ötlet egy meleg nyár eleji napon, hogy a sütő helyett most inkább a mélyhűtőé legyen a főszerep.

A múlt

Korábban többször próbálkoztam már ilyen-olyan házi jégkrém receptekkel, de a végeredmény soha nem lett az igazi. Néha túl vizes lett, néha ízetlen, néha szétfolyt, de soha nem sikerült visszaadni a kívánt kulináris élményt, és valljuk be, küllemre is messze voltak ezek a hideg-fagyott valamik az igazi, nagybetűs jégkrémtől.

A jelen

A végső lökést a sikerhez végül az adta meg, hogy megleptem magam két szilikon jégkrémformával és azokkal az igazi, retró, fából készült jégkrémpálcikákkal. Amikor már ott lapultak a konyhaszekrényben ezek az alap kiegészítők, még motiváltabb lettem, és ettől kezdve már csak egy lépés volt hátra: megtalálni az ideális receptet a legfinomabb hozzávalókkal és belevágni az igazi, nagybetűs, jeges kalandba.

A végeredmény pedig? Beszéljenek helyettem a képek.

A jövő

A képeket nézve és a receptet elolvasva szerintem Te is azonnal kedvet kapsz egy ilyen hideg krémes-gyümölcsös finomság elkészítéséhez… akár még ma.

Gyümölcsös sajttorta jégkrém

Hozzávalók 5 db nagyobb méretű jégkrémhez:

150 g mascarpone

150 g habtejszín

70 g sűrített tej

Egy közepes üvegnyi nem túl sűrű gyümölcslekvár (eper, sárgabarack, meggy, áfonya – amit éppen megkívánsz és van otthon)

300 g fehér csokoládé vagy tejcsokoládé (ízlés szerint, amelyiket jobban szereted)

20 g kókuszzsír

Elkészítés:

A krémhez verd fel a habtejszínt, majd keverd bele a mascarponét és a sűrített tejet. Az összekevert krémmel először félig tölts meg 5 jégkrémformát. A közepükbe nyomj egy vékonyabb csíkot a gyümölcslekvárból (habzsákba vagy habkinyomóba töltve a legegyszerűbb), majd fedd be a maradék krémmel. Alulról pálcázd be őket, a tetejüket simítsd el, majd egy éjszakára tedd be a formákat a fagyasztóba.

Másnap reggel vedd ki a fagyasztóból a jégkrémformákat, óvatosan emeld ki a jégkrémeket a szilikon formából, és egyesével mártsd bele őket a gyümölcslekvárba (fontos, hogy ne legyen túl sűrű a lekvár). Ezután pár órára újra tedd vissza őket a fagyasztóba (most már nem kell beletenni a szilikonformába). Tipp: én egy alufóliával bevont műanyag vágódeszkára sorakoztatom ilyenkor a lekvárral bevont jégkrémeket, és így helyezem vissza a fagyasztóba. Így könnyen levehetőek lesznek, ha már rájuk fagyott a lekvárréteg.

Végül a csokoládét a kókuszzsírral együtt olvaszd meg (keverhetsz hozzá liofilizált málna-vagy eperdarabkákat is), mártsd bele a jégkrémeket, és rövid időre tedd vissza a fagyasztóba, amíg rájuk fagy a csokiréteg is.

Ezután pedig nincs más hátra, mint hogy kényeztesd az ízlelőbimbókat és zsebeld be az elismeréseket ezért ellenálhatatlanul finom hideg desszertért.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •