vegán étrend előnye hátránya
(Fotó: Freepik)

Hiánybetegségeket okozhat a vegetáriánus vagy vegán étkezés, és nehezen lehet bevinni a szükséges tápanyagokat? Azzal, hogy lemondunk az állati eredetű élelmiszerekről vagy legalább csökkentjük a mennyiségüket, már eleget tettünk a fenntarthatóságért? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések merülnek fel elsőként azokban, akik kacérkodnak a növényi étrenddel. Bár a húsmentes étkezésnek egészségügyi és környezetvédelmi előnyei is vannak, egyáltalán nem mindegy, miként választjuk meg az ételeket. Tények és tévhitek következnek.

1. Nem jutunk elegendő fehérjéhez?

A jelentős zöldség- és gyümölcsfogyasztás számos pozitív táplálkozás-élettani hatással jár, ám minél többféle élelmiszert zár ki az adott étrend, bizonyos tápanyagok tekintetében annál nagyobb az alultápláltság kialakulásának rizikója. Ilyen kritikus tápanyagnak számítanak például a fehérjék. A tudatos élelmiszer-kiválasztással és a változatossággal azonban sokat lehet segíteni: a rendszeresen, nagyobb mennyiségben fogyasztott hüvelyesek, szójatermékek, olajos magvak és gabonafélék például biztosíthatják a megfelelő fehérjebevitelt.

növényi étrend
(Fotó: Freepik)

2. Hiánybetegségeket okozhat a növényi étrend?

Az egyes tengeri halak és azok olajaiban megtalálható omega-3 zsírsavak az agy, a retina és a sejtmembránok fejlődéséhez és működéséhez szükségesek. Emellett köztudott, hogy csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Szerencsére ezt a vegán és vegetáriánus étrend részeként is bevihetjük a szervezetünkbe: az egyes növényi olajok, például a repce- és lenmagolaj, szintén kiváló omega-3-forrást jelentenek, ráadásul E-vitamin tartalmuk miatt hasznos összetevőnek számítanak. A növényi olajok további nagy előnye az állati eredetű zsiradékokkal szemben, hogy telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyek segítenek megőrizni a szív és az érrendszer egészségét.

Lapozz a növényi étrend és vegán étkezés körül kialakult további tényekért és tévhitekért. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2