4. Karácsonyi lakomák növényi kompenzációval
Az arányok mellett az sem mindegy, hogy milyen zsiradékot fogyasztunk. A telített zsírsavak koleszterinszint-növelő hatása miatt érdemes kevesebb állati eredetű zsiradékot tartalmaznia a menünek. Ezt a soványabb húsok, zsírszegény túró és tejföl, illetve margarinokat használatával érhetjük el. Próbáljunk tudatosan egyensúlyozni a zsiradéktípusok között: a hús töltelékéhez (például kijevi fűszereshez) vagy köret készítéséhez használjunk margarint, így kompenzálhatjuk a bevitt telített zsírsavak mennyiségét. Sütemények esetében teljes mértékben kiváltható a vaj 70 százaléknál magasabb zsírtartalmú margarinnal.
5. Hús nélkül is van karácsony
A vegán és más speciális étrendet követőnek mindig kihívás az ünnep, hiszen a hagyományos karácsonyi lakomák jellemzően nagy mennyiségben tartalmaznak hús- és tejtermékeket. Ettől függetlenül nem kell elfelejteni az ízletes ételeket és főtt krumplival beérni. A töltött káposztát például akár elkészíthetjük gabonafélékkel, gyökérzöldségekkel vagy gombákkal is, így nem kell kihagyni a fogások közül. Sütemények és zsiradékok használatakor pedig válasszunk vegán étrendbe is beilleszthető margarinokat.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
- 5 dolog, amire feltétlenül figyelj, ha a vegán életmód mellett döntesz
- Egereket, mankót, kardot is kerestek idén a BKV talált tárgyak osztályán
- Megnyílt az első női autószerviz, ahol női szakértők várják a hölgyeket