otthoni immunerősítés
Vitaminok, egészséges étrend mozgás - ezeket nem érdemes kihagyni, ha egészségünkről van szó; fotó: Freepik/senivpetro

Az elmúlt években nem csak külföldön, de hazánkban is egyre népszerűbb az állati eredetű élelmiszereket teljesen nélkülöző vegán életmód. Vannak, akik a Földünk védelmében, a környezet és az állatok megóvása miatt döntenek a növényi élelmiszerek fogyasztása mellett. Akadnak olyanok is, akik állóképességüket, szellemi frissességüket és energikusságukat szeretnék erősíteni az életmódváltással. Ezt se hagyd ki!: Mutatjuk, hogyan kerülhet több növényi alapú fogás a menübe

Fontos azonban, hogy a vegán életvitelhez nem elég, ha az addig megszokott étrendből egyszerűen kivesszük az állati eredetű alapanyagokat. Ez a táplálkozás annál sokkal komplexebb, és igen nagy odafigyelést igényel, főleg akkor, ha sportolunk is mellette. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha az aktív életmód mellé a növényi alapú étrendet választjuk. Íme öt tipp, hogy hogyan maradhatunk fittek vegán étrendet követve.

1. Figyeljünk a tápanyagbevitelre!

növényi alapú étrend
Fontos odafigyelni a zöldségek és a gyümölcsök megfelelő arányára és azok elfogyasztásának idejére is a napi étrendünkbe (Fotó: Freepik)

Egy kalória- és tápanyag-kalkulátor segítségével érdemes ellenőrizni a szervezetünk szükségleteit az adott célnak megfelelően – legyen szó fogyásról, szálkásításról, vagy akár izomtömeg növelésről – és az alapján összeállítani az étkezési tervet. Nagyon fontos, hogy ne vigyük túlzásba az egyszerű cukrok, a zsír és a só fogyasztását, valamint mindig teljes értékű étel kerüljön a tányérra.

2. Jó megoldást jelenthetnek a vegán étrendkiegészítők

Ha az izomépítés a cél, akkor kiemelten fontos az elegendő mennyiségű fehérjebevitel. A növényi fehérjeforrások nem komplett fehérjék, azaz nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben és/vagy arányban. Ám az élelmiszerek helyes kombinációjával teljessé tehetők a növényi fehérjék, ezt nevezzük komplettálásnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az étrendünk tartalmazzon gabonaféléket, hüvelyeseket és olajos magokat is.

futás edzés aktív életmód vegán növény alapú
Aktív életmód mellett fontos, hogy ne ész nélkül ugorjunk bele a növényi alapú étrend követésébe (Fotó: PR)

Ha pedig valaki nehezen tudja megoldani a mindennapokban a fehérjebevitelt, jó megoldást jelenthetnek neki a vegán étrend-kiegészítők. Kaphatók már például csoki és mogyoróvaj ízűvegán proteinszeletek, amelyekben a lizinben szegény, de kéntartalmú aminosavakban gazdag rizsfehérje mellett a kéntartalmú aminosavakból kevesebbet tartalmazó, viszont lizinben bővelkedő borsófehérje kapott helyet, megtalálva ezzel a megfelelő balanszot a növényi fehérjék tekintetében.

A növényi alapú étrend legfontosabb tudnivalói a következő oldalon folytatódnak.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2