gumicukrok
Ha táplálkozási kérdésekről van szó, egyre gyakrabban kerül a figyelem fókuszába az édes íz, és vele együtt a cukor elhagyásának lehetősége (fotó: Pexels/rawpixel.com)

Az emberek többsége rajong az édes ízért, ami érthető, ez a rajongás ugyanis gyakorlatilag belénk van kódolva. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy hetekig mindenkit lázban tartott, mely kreáció lesz az év tortája: a zsűri nemrég hirdette ki az idei év nyertes süteményét. Szerencsére azonban az egészséges étrend összeegyeztethető a cukorral, de a mértékletesség fontos. Az édesítőszerek ebben lehetnek nagy segítségünkre.

Egészséges étrend: 10% cukor

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által készített táplálkozási ajánlás szerint a cukrot tartalmazó édességek, desszertek heti 1-2 alkalommal illeszthetők az étrendbe. 6-17 éves kor között ez heti 2-3 alkalom lehet, ugyanis a felnőttekkel összevetve a fiatalabb szervezet energiaszükséglete arányaiban magasabb. Fontos, hogy a hozzáadott cukorbevitel egy átlagos felnőtt számára legfeljebb a napi kalóriabevitel 10 százaléka lehet. Egy felnőtt, ülő munkát végző nő átlagos napi energiaszükséglete 2000 kcal-ra tehető, az említett ajánlás alapján 200 kalóriányi hozzáadott cukorbevitellel számolhatunk, ami nagyjából maximum 50 gramm cukornak felel meg. Íme, néhány élelmiszer hozzáadott cukortartalma:

  • egy pohár (250 ml) hagyományos üdítőital: 28 gramm cukor
  • egy kis szelet (50 gramm) karamellás csoki: 26 gramm cukor
  • egy evőkanál (15 gramm) kakaós mogyorókrém: 9 gramm cukor
cukormentes etrend
A WHO ajánlása alapján a hozzáadott cukorbevitel egy átlagos felnőtt számára legfeljebb a napi kalóriabevitel 10 százaléka lehet

Az MDOSZ hangsúlyozza: az édes íz iránti vágyunkat igyekezzünk minél gyakrabban természetes cukorforrásokkal fedezni. Például gyümölcsökkel, zöldségekkel vagy natúr tejtermékekkel.

A cukorpótlók és édesítőszerek nagy szolgálatot tesznek

Számos olyan helyzet adódhat, amikor a hozzáadott cukrokat mellőzni kényszerülünk, vagy teljesen ki kell zárnunk az étrendünkből. Ezen felül manapság egyre többen szeretnék a hozzáadott cukorbevitelüket mérsékelni. Ilyenkor nyújthatnak megoldást a cukorpótlók vagy az édesítőszerek, amelyek az édes ízt alacsony vagy minimális energiatartalom mellett képesek biztosítani. Ennek köszönhetően a vércukorszintre is kedvezően hatnak.

A cukorpótlók egyik csoportjába tartozik a nyírfacukor és az eritrit, ezekkel érdemes sütni. A másik csoportba az intenzív édesítőszerek tartoznak, százszor édesebbek lehetnek a cukornál. Ilyen például az aszpartám, a ciklamát, a szacharin, vagy a természetes eredetű, növényből kivont sztívia is.

egeszseges etrend cukorpotlok
Ha mérsékelnénk a hozzáadott cukorbevitelen, jó szolgálatot tehetnek a cukorpótlók vagy az édesítőszerek

Innovatív édesítők

Az utóbbi időkben egyre többször hallhatunk az olyan innovatív édesítőkről, mint például az inulin. A számos növényben, például a csicsókában, természetes formában megtalálható édesítő csupán enyhén édes ízű, ezért gyakran kombinálják egyéb édesítőszerekkel. Egyszerre nagyobb mennyiségű fogyasztása azonban puffadást, sőt hasmenést is okozhat. Szintén az innovatív édesítőkhöz sorolják az izomaltulózt, amelynek energiatartalma akkora, mint a cukoré, ám az energia lassabban szabadul fel belőle, így hosszabb energiaellátást biztosít. Emiatt egyre nagyobb szerepet kap a sporttáplálkozásban.

Károsak lennének?

Az MDOSZ az édesítőszerekkel kapcsolatban megjegyzi, hogy bár számos olyan hír lát napvilágot, amely szerint azok károsak az egészségre, mégis tudnunk kell, hogy ezek a világon a legtöbbet vizsgált élelmiszer-adalékanyagok. Minden édesítőszer esetében az élelmiszerbiztonsági hatóságok meghatároznak egy megengedhető napi beviteli értéket (ADI, Accepteble Daily Intake), ami azt mutatja meg, hogy az adott édesítőszerből naponta mekkora mennyiség fogyasztható egészségkárosodás nélkül. Az ADI érték még egy 100-szoros biztonsági faktort is tartalmaz, vagyis megállapításánál 100-al osztják a kísérletileg meghatározott mennyiséget.

A cukorpótlókkal, energiamentes édesítőszerekkel igazán finom cukormentes édességeket készíthetünk otthon, legyen az márványkuglóf, vagy kókuszos golyó. Ha fontos számunkra, hogy az elfogyasztott ételek mentesek legyenek, azonban a sütést másra bíznánk, látogassunk el arra a mentes helyre, ahol felejthetetlen desszertálmok is valóra válnak.

Fotók: Coca-Cola Magyarprszág

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •