pasi nem vezet pexels Ivandrei Pretorius
Az autó a hatalmat, az elismerést, a dominanciát szimbolizálja, emiatt a női agyban összekapcsolódhat a biztonsággal; fotó: Pexels/Ivandrei Pretorius

Mi van akkor, ha nőként örökösen a sofőr szerepében találjuk magunkat, mert a pasink nem vezet? És számít-e ma a társkeresésben, hogy a potenciális jelöltnek van-e autója? Erről elmélkedtünk egy párterapeuta segítségével. A cikk írójaként természetesen nekem is megvan a véleményem a témáról. De azért végeztem egy gyors kutatást a környezetemben, aminek konklúziója, hogy ütközési pont (elnézést a szóhasználatért) leginkább akkor lesz abból, ha a pasi nem vezet, amikor a nő rendszeres autóhasználó, a férfinek viszont jogosítványa sincs. Emellett életkorfüggő is a dolog: például egy huszonéves fiútól még kevésbé elvárt, hogy stabil egzisztenciája és ennek részeként autója legyen.

Ha egy pasi nem vezet, az a társkeresésnél is hátrány?

A filmipar alapelemének számít a macsó férfialak menő járgánnyal, de a reklámok is azt sugallják: ha jó autót vezetsz, sikeresebb lehetsz. Régen a férfiaknak nem kocsijuk, hanem lovuk volt, és egyáltalán nem volt mindegy, hogy ez egy kivénhedt csataló, vagy egy fiatal paripa volt. A ló gyorsaságán, dinamizmusán néha sok múlhatott, akár az élete is. A drága autó ma is a hatalmat, az elismerést, a dominanciát szimbolizálja, és a téma kutatói állítják, hogy emiatt a női agyban összekapcsolódhat a biztonsággal. Ugyanakkor az Y-generációt már jóval kevésbé befolyásolják ezek az értékek, kevésbé akarnak birtokolni, inkább kalandokra, szabadságra, felfedezésre vágynak.

női vezető férfi vezető
A szerelem kezdetén a személyiség számít, a későbbiekben fontos lehet az autóhasználat is; fotó: Pexels/Daria Obymaha

Hosszú távon sokat számít, kinél van a slusszkulcs

Vajon mikor okozhat feszültséget, ha mindig a férfié az anyósülés? És neki ez rendben is van így? „Amikor a párválasztási szempontjainkat rangsoroljuk, el kell döntenünk, mennyire fontos kritérium az, hogy a leendő partnernek legyen autója, de legalábbis jogosítványa – hangsúlyozza Geist Klára párterapeuta. – Hiszen magától az autóvezetéstől vagy autótulajdonlástól még nem biztos, hogy ő lesz az ideális társunk. Fontos kiemelni, hogy nem az érzelmi dimenzióhoz, hanem egy hosszabb távú kapcsolódásnál a hétköznapi együttműködéshez kell az autóvezetés, mint alapkészség. A szerelem kezdetén még főleg a személyiség érdekessége számít, a későbbiekben, például a mindennapi logisztikában válhat lényegesebbé az autóhasználat. És persze az is fontos szempont, kerülnek-e a serpenyőbe más kapcsolati előnyök. Mert lehet, hogy a pasi nem vezet, de megértő, türelmes és segít a háztartásban. Fontos, hogy mi magunk tudjuk és közvetítsük is azt, mitől látnánk férfiasnak a párunkat.”

parkapcsolat csaladi auto
Egy párnál, ahol a slow életérzés az uralkodó, mindegy, hogy ki ül a volán mögé; fotó: Pexels/Dima Valkov

Szerepzavarban vagyunk?

„Sokak számára az önállóságot, az ambiciózusságot jeleníti meg az autó. Ráadásul a tradíciókhoz képest megváltozott szerepekben szinte az autóvezetés az egyetlen klasszikus maszkulin szerep. Itthon viszonylag későn kezdtek elterjedni a családi autók, és még később lett egy családban több kocsi, ezért sok, ma már felnőtt nőnek az a minta vésődött be gyerekként, hogy az autót a férfi vezeti, ő ül a volánnál, ő irányít – folytatja a szakértő. – Még ha fejben tudjuk is, hogy ez máshogy is lehet, és van olyan, hogy a pasi nem vezet, úgy érezzük, ez akkor is a férfi szereprepertoár része. De például azoknál a pároknál, ahol mindketten a slow life értékrendre esküsznek, a vezetés egyáltalán nem szempont. Viszont ha a mi életünk része az autó, és valamilyen oknál fogva a pasi nem vezet, az egy megbeszélt, feldolgozott téma kell, hogy legyen a kapcsolatban.”