utazasi trendek
2020-ban még többen ülnek vonatra és népszerűek lesznek az elhagyatott helyek; fotók: Pixabay/veerasantinithi

Időhiány, környezettudatos közlekedés, többgenerációs nyaralás, maradandó élmények keresése – íme néhány azok közül a jelenségek közül, amik 2020-ban éreztetik hatásukat a turizmusban. Tour operatorok, viszonteladók és más turisztikai szakemberek megkérdezésével az Independent próbálta feltérképezni, milyen utazási trendek lesznek meghatározóak a a következő esztendőben. Ezek közül szemezgettünk.

Különleges útitársak

A házi kedvencek is nyaralnak: a Booking.com adatai szerint a gazdik 42 százaléka számára már ma is fontos döntési szempont, hogy magával viheti-e a nyaralásra házi kedvencét. Mintegy 50 százalékuk szívesen fizetne többet is, hogy állatbarát helyen tartózkodhasson.

utazasi trendek nyaralas kutya
Manapság már a házi kedvencek sem maradnak otthon; fotó: Pexels/Dominika Roseclay

Nászút barátokkal: egyre gyakrabban fordul elő, hogy a nászútra az újdonsült házaspár nem kettesben utazik el, hanem egy olyan nagy nyaralást szervez, amin a legközelebbi barátaik és családtagjaik is részt vesznek.

Többgenerációs utazások: mindenkinek kevés az ideje, ezért megoldás lehet a család egyben tartására, ha együtt utaznak el, és minőségi időt töltenek együtt. A szállodák számára ez azért lehet érdekes, mert speciálisak az igényeik: családi vagy egybenyíló szobákat keresnek.

Utazási trendek: főszerepben a mikronyaralások és az önkénteskedés

Ez a trend eddig is tapasztalható volt, de 2020-ban még erősebb lesz. Egyre több dolgozó fiatal utazik el családjával néhány napra úgy, hogy közben az e-mailjeire válaszol. Ennek a trendnek a része az is, amikor valaki az üzleti útját toldja meg egy-két nap kikapcsolódással.

nyaralas munka
Meghosszabbított üzleti út, vagy munka nyaralás közben? Ma már ez sem szokatlan; fotó: Pexels/Andrew Neel

A turisták olyan élményeket is keresnek, amik formálják, átalakítják őket – attól, hogy kapcsolatba kerülnek a helyiekkel és új készségekkel gazdagodnak, odáig, hogy valamilyen módon segítik a helyet, ahol nyaralnak. Ide sorolható az is, amikor az utazást összekötik az önkéntes munkával, ami szintén egyre nagyobb teret nyer.

Több megállós találkozás vadállatokkal, utazás felfedezetlen helyekre

A bővülő légi összeköttetések száma és a rövidülő szabadságok hívták életre a luxusutazásoknak ezt a trendjét. Az utasok rövid idő alatt olyan sokat szeretnének látni, amennyit csak lehet. Egyetlen nyaralás alatt meg lehet nézni a gorillákat Ruandában, a gyűrűsfarkú makikat Madagaszkáron, a tigriseket Indiában és a cetcápákat a Maldív-szigeteken.

Sokan keresik az „alulturistásodott” helyeket is, amelyek egyelőre felfedezetlenek. Az ilyen helyeken is fontos, hogy ne hagyatkozzunk kizárólag a Google Térképre, mert olykor bizony tévútra visz. A másik lehetőség a zsúfoltság elkerülésére – ez is egyre inkább megfigyelhető –, amikor a főszezonon kívüli nyaralást választják az utazók.

utazasi trendek satorozas
Az alulturistásodott helyeken nincs tömeg, az utazók magukban lehetnek; fotó: Pexels/Robert Acurin

Ugyanakkor egyre népszerűek azok a helyek, amelyek filmben, sorozatban tűnnek fel: Csernobilban például – vélhetően a nagy sikerű sorozat hatására – idén minden látogatói szám megdőlt. Népszerűek a Downtown Abbey forgatási helyszínei is.

Utazási trendek: egyre többen utaznak vonattal

Több szakértő úgy vélte, hogy 2020-ban tovább nő a vonatközlekedés népszerűsége, hiszen az utazók csökkenteni akarják ökológiai lábnyomukat. Ez a tendencia már a síutak szervezésénél is megjelenik: az utasok nem repülnek, hanem inkább közeli síterepeket választanak.

Forrás: Turizmus.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •