sporolas kornyezetvedelem
Elég, ha néhány dolgon változtatsz, és máris a környezetbarát vezetés útjára léptél; fotó: Pixabay/nattanan23

A környezetszennyezés és a klímakatasztrófa már konkrétan a nyakunkban liheg, így a környezetvédelem és a saját ökológiai lábnyomunk csökkentése már nem úri huncutság, hanem kötelezettség. Hiába rázod a fejed, hogy “ugyan, mit számít, hogy én mit csinálok”, igenis számít! Az óvoda óta hajtogatod a mondást, hogy sok kicsi sokra megy – akkor ebben a kérdésben miért vitatnád létjogosultságát? Hiszen az emberek egyesével csoportot, majd tömeget alkotnak, a tömegek pedig már hatnak a környezetre, sőt a politikára és a nagyvállalatokra is. Elég, ha néhány dolgon változtatsz, és máris a környezetbarát vezetés útjára léptél, így pedig nemcsak autód károsanyag-kibocsátását csökkented, de jelentős összeget is spórolhatsz.

kornyezetbarat vezetes
Közös érdek és közös felelősség, hogy tegyünk környezetbarát lépéseket a mindennapokban; fotó: Unsplash

Sok éve téma az eco driving: egy sor autógyártó képzéseket is tart szerte a világon. Elképesztően sok weboldal és fórum foglalkozik a kérdéssel, hogy miként lehet óvni a környezetet és a pénztárcánkat is vezetés közben. Egy-egy út során ugyan nem nagy különbségekről beszélünk, de évi szinten azért elég markáns összeg maradhat a zsebedben, ha ésszel és tudatosan vezetsz! Íme, 10 tipp, hogy még ma hozzáláthass!

1. A környezetbarát vezetés alfája, hogy folyamatosan haladj

Teljesen logikus, hogy ha nem kell folyamatosan gázfröccsöt adni, akkor folyamatosan tudsz haladni, ami üzemanyag-felhasználás szempontjából egy kívánatos dolog. Hogy mi kell hozzá? Például megfelelő követési távolság (ezt lehet, hogy capslockkal kellene írnunk – hiszen nem kell az előttünk lévő autó hátsójába állnunk, ettől egyetlen másodperc előnyt sem szerzünk). Kell hozzá természetesen, hogy az előttünk felbukkanó akadályokat időben észleljük. Így egyenletes átlagsebességgel közlekedhetünk, ami a fogyasztást is minimalizálja.

2. Ne legyél ideges!

Ha agresszívan vezetsz (gyorsan hajtasz, hirtelen gázfröccsökkel mész, fékezgetsz), remekül pazarolhatod az üzemanyagot. Hogy mennyivel? Autópályán 15-30%-kal, közúti forgalomban 10-40%-kal. A környezetes autósai és te magad is boldogabb leszel, ha higgadtan közlekedsz.

ideges sofor autoban
Senkinek sem jó, ha őrülten vezetünk (Fotó: 123RF)

3. Csak semmi hirtelen fékezés!

Ehhez ugyebár kell, hogy ne álljunk az előttünk haladó jármű hátsó lökhárítójába… Az álló jármű mozgásba lendítése és hirtelen gyorsítása akár 600%-kal több üzemanyagot igényel ahhoz az autóhoz képest, amely lassan, folyamatosan gurul.

4. Tervezd meg az útvonalat

Ne csak akkor tervezd meg az útvonalad, ha ismeretlen helyre mész! A közlekedési viszonyok erőteljesen beleszólhatnak az optimális útvonal megválasztásába, ezt pedig nem árt indulás előtt tisztán látni. A torlódásokat kikerülve nemcsak az idegeidet kímélheted meg, de az idődet és az üzemanyagot, így pénzt is.

kornyezetbarat vezetes navigacio
Jó szolgálatot tesz a navigáció, de ha telefonról használod, mindig mobiltartóba helyezd a kocsiban; fotó: rawpixel.com

5. A környezetbarát vezetés ellensége a légkondi?

A légkondi működtetése igencsak megdobja a fogyasztást, ezért, ha csak nincs trópusi hőség, válaszd inkább a lehúzott ablakot. Ha viszont gyorsan haladsz, például autópályán, akkor már érdemesebb az ablak helyett a légkondit választani, hiszen ott már közbeszól az aerodinamika is (na és persze a kellemetlen zaj).

6. Ellenőrizd a guminyomást

Az alacsony nyomás egyenlő a nagyobb fogyasztással – minden hiányzó bar esetén 0,5-1%-kal. Persze az sem jó, ha az abroncsok túl vannak fújva, mert akkor idő előtt elkophatnak. Megoldás: havonta ellenőrizd a guminyomást! Egyébként az abroncs állapotának folyamatos felülvizsgálata, a gumicsere és a nyomás ellenőrzése mind-mind elősegíti a biztonságos közlekedést a csúszósabbak utakon, rosszabbak látási viszonyoknál.

kornyezetbarat vezetes guminyomas
Havonta egyszer a kerekekre is vess egy pillantást; fotó: rawpixel.com

7. Ejtsd a fölösleges súlyt!

Minek hurcolnád mindenhova a tetőcsomagtartót? Hiszen a dobozzal már módosulnak autód aerodinamikai tulajdonságai, ráadásul a súlya is nehezebb lesz, ami megint csak a fogyasztás növekedéséhez vezet. Utóbbi miatt teljesen értelmetlen mindenféle spoilerrel tuningolni a kocsit. Arra gondoltál már, hogy a tele töltött tank is mekkora többlet súllyal jár?

8. Városban inkább tedd le az autódat és közlekedj másképp

Igen, a szomorú igazság az, hogy minden téren jobban jársz, ha a belvárosban, kisebb távok megtételére a tömegközeledést vagy valamelyik elektromos közösségi autómegosztó szolgáltatását használod. Esetleg választhatsz e-rollert is kisebb távolságok megtételéhez, vagy ott vannak az elektromos robogók és ne feledkezzünk meg a közbringa rendszerről sem. Nem biztos, hogy ezek a megoldások olcsóbbak, spórolni tehát valószínűleg nem fogsz velük, de kétségkívül hozzájárulnak a környezetbarát vezetés, illetve közlekedéshez kialakulásához

 

e-roller app lime
Bérelj ki egy elektromos rollert és érj vele időben A-ból B-be; fotó: Lime

9. Környezetbarát vezetés és megfelelő fordulatszám

Autópályán érdemes a kocsid fogyasztási optimumának megfelelő átlagsebességgel közlekedni (ami természetesen nem 160 km/h). A tanultakkal ellentétben pedig a városon belül is érdemesebb négyes fokozat helyett ötösben haladni (magyarán hamarabb felváltani). Így 10-15%-nyi fogyasztás is megtakarítható. A motorféket is használd minél többször, és ne akadj ki, ha konvojban kell menni, hiszen az csökkenti a légellenállást, tehát a motornak is kevesebbet kell dolgoznia.

10. Lassan közelíts a piros lámpa felé

Ha látod, hogy piros a lámpa, időben kezdj el lassítani, hátha el tudod kerülni, hogy teljesen meg kelljen állnod. Ha valakit ezzel felidegesítesz magad mögött, az az ő dolga – úgysem tudna haladni. Így viszont lehet, hogy mire odaértek, már zöld lesz a lámpa.

Forrás: Ecomodder.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •