Auto klima
Ha nem fúj hideget a klíma, akkor sajnos gond van a berendezéssel

Itt a meleg, kapcsoljuk a légkondit a kocsiban. Hiába tekerjük lejjebb a hőmérsékletet, egyre csak fújja az arcunkba a meleget. Elromlott a légkondi. Ez tuti drága mulatság lesz. Vajon megelőzhető lett volna a baj? Eláruljuk: nem.

Hogyan működik a légkondicionáló?

Ha végtelenül le szeretném egyszerűsíteni a működését, akkor úgy mondanám, hogy az autó orrában és az utastérben lévő két radiátor között egy szivattyú keringteti a speciális klímagázt, amely a térfogatcsökkenés és -növekedés révén melegszik és hűl. Persze hivatalosan elpárologtatóról, hűtőközegről, klímakompresszorról kéne beszélni, de nekünk az a lényeg, hogy a forró nyári napokon is elviselhető hőmérséklet legyen a kocsiban. Tehát a klíma működésében a gáz játssza az egyik kulcsszerepet. És a gáz bizony elszivárog, ahogy van rá egy kis lehetősége.

Női autóvezető
Mindenképpen hívjuk a szervizt, ha nem fúj hideget a klíma

Mit csináljak, ha elromlott a légkondi?

A legfontosabb, hogy kapcsoljuk ki a klímát, ha úgy érezzük, hogy nem hűt rendesen, netán furcsa hangja van. Ha nincs, vagy kevés a gáz a rendszerben, az járó klíma mellett a kicsi gondból sokkal nagyobb és költségesebb problémát okozhat. A hűtőközegben a gáz mellett olaj is van, amely a mozgó alkatrészek kenésről gondoskodik. Ha nincs gáz, nincs kenés, elpusztul a berendezés. Lehet, hogy csak egy csatlakozó vagy tömítés volt a hibás, mégis kinyírjuk a klímakompresszort, ami akár százezres tétel is lehet. Ha elromlott a légkondi, ne tétlenkedjünk, irány a szerviz! Ez is érdekelhet: Tényleg szoronganak a nők, amikor szervizbe kell vinniük az autót?

Nem kell a legrosszabbra gondolni!

Évek alatt egy jól működő rendszerből is elszivároghat a gáz. Vagyis ha nem működik tökéletesen a légkondi, még nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Egy kis klímatöltés, és megint minden rendben lesz. Fontos, hogy a klímával kapcsolatos hibát csak hivatalos klímaszerviz vagy a márkaszerviz tudja orvosolni, házi barkácsolásra nincs esély. Ha csupán egy ellenőrzést vagy feltöltést kérünk, akkor az autót egy automata töltőberendezésre kapcsolják. Először leszívják a rendszerből az összes gázt, no meg a gázzal együtt a klímaolajat is, és megmérik ezek mennyiségét. A gép ezután nyomáspróbát csinál, illetve egész pontosan vákuumot, így méri, van-e esetleg szivárgás. Ha nincs gond, visszatöltik és pótolják az esetleges hiányzó hűtőközeget.

A hatékony működéshez elengedhetetlen a rendszeres karbantartás

Kattints és kiderül, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy a klíma hatékonyan működjön. Sőt, azt is eláruljuk, mennyivel nőhet az autód fogyasztása, ha rendszeresen pörgeted a klímát nyáron. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2