carsharing drivenow
Egyszerűen lehet bárki BMW, vagy MINI-tulajdonos egy-egy út erejéig; fotó: DriveNow

Kétségtelen, hogy az autómegosztó szolgáltatások megállíthatatlanul terjednek. A trend pár éven belül teljesen átalakíthatja az autóhasználatot. Egyes előrejelzések szerint 2021-re világszerte körülbelül 14 millióan veszik majd igénybe a carsharing nyújtotta lehetőségeket. Itthon is felívelőben az autómegosztó szolgáltatás piaca.

Mi is az autómegosztó szolgáltatás?

Két szolgáltató típust kell megkülönböztetni a hazai piacon: az egyik saját autóparkot tart fent, a másik pedig magánszemélyek autóját közvetíti ki a bérlők felé. Itthon inkább az előbbi vált ismertté, ilyen a Budapesten elérhető GreenGo és Mol Limo és az április 29-én induló, prémium autókat kínáló DriweNow.  Pedig elég csak beütni a Google-ba, hogy autómegosztó szolgáltatás és utóbbira is azonnal találunk szolgáltatókat.  Itt tényleg a saját autónkat oszthatjuk meg bárkivel, cserébe pedig pénzt is keresünk.

carsharing_1
2021-re 14 millióan autózhatnak carsharing-gel

Az autókölcsönzők aggódnak

A saját autós megosztást közvetítő cégek honlapjai alapján választhatunk kocsit márka, kivitel, megtehető kilométer, Casco megléte/nem léte alapján egy vagy akár több napra is. A hagyományos autókölcsönző cégek nem kis veszélyt látnak a közösségi carsharing ezen típusában, kérdés, hogy joggal, vagy csak a piaci pozíciójukat féltik. Mindenesetre nyugaton egyre többen látnak benne fantáziát és adják kölcsön másoknak saját autójukat.

A Ford egy korábbi felmérése szerint a nyugat-európaiak több mint fele megosztaná autóját másokkal, ha ezzel plusz bevételhez jutna. Itthon azért még kérdéses, hogy széles körben elterjed-e ez a típusú carsharing.  Mi magyarok nehezebben vagyunk meggyőzhetők, hogy idegeneknek kölcsönadjunk bármit is.

A saját autómegosztás kockázatosabb

A budapesti autómegosztó-flották esetében perc és napidíj, a most piacra lépő DriveNow esetében óradíj ellenében bérelhetünk autót. A mobilos alkalmazás segítségével könnyen igénybe vehetjük a szolgáltatást, az autót pedig elég egy közterületi parkolóhelyen letenni, ahol aztán újra bárki felveheti. Városban a légjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

forgalom_autok_1
Az autómegosztás élhetőbb környezetet teremthet

Az autómegosztás olcsóbb és egyszerűbb, mint az autóbérlés, de nem minden esetben helyettesítheti azt. A piac bővülésével valóban rendkívül kényelmes a használata, szinte biztos, hogy lesz a közelünkben bérelhető autó.  Amennyiben csak azért nem veszünk saját autót, mert kielégíti az igényeinket a carsharing, valóban hozzájárulunk egy élhetőbb környezet megteremtéséhez.

Saját autó bérbeadás esetén a legfőbb érv, amivel találkozunk, hogy ne álljon kihasználatlanul az autónk. Segíthetünk másoknak eljutni A-ból B-be, miközben pénzt keresünk, amit akár az autó fenntartására is fordíthatunk. Az autómegosztás ezen típusánál a kockázat azért jóval nagyobb. Bérlőként nem tudjuk, milyen állapotú autót kapunk, megosztóként pedig, hogy milyet kapunk vissza. Te kölcsönadnád a saját autódat?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •