kevesebbet benzinre
Sok múlik azon, milyen állapotban van az autód, vagy milyen stílusban vezetsz; fotó: Pixabay/andreas160578

Az autóhasználat költségeinek sok elemére nem tudunk hatással lenni, például a literenkénti benzinárakra, az adókra, a parkolási díjakra stb. Sokat tehetsz viszont pénztárcád védelmében, ha „okosan” közlekedsz a városban. A tudatos vezetéssel nem utolsó sorban a környezetedet is kíméled. Tippek következnek, hogyan költs kevesebbet benzinre.

Használj navigációt

A legjobb, ha minél többször használsz olyan navigációt, amely nemcsak a megtenni kívánt út és a gyorsaság alapján optimalizál, hanem az aktuális forgalmi viszonyokat is figyelembe veszi. Ilyen például a Google Maps, amely jó barátod lehet az utazás során. Ha olyan helyre utazol, ahol lassú az internet, költséges a mobiladat-forgalom, vagy nem lesz internetkapcsolat, érdemes előre lementeni a kívánt területet a Google Térképről. Így offline állapotban is könnyedén tájékozódhatsz.

google terkep utazashoz autoban
Tájékozódás akár offline állapotban? A Google Térkép segít; fotó: Pexels/TheCollab.

Gondold át a stílusodat, és költs kevesebbet benzinre

A vezetési stíluson is sok múlik. A hirtelen lassítások és gyorsítások, valamint például az autópályán a sebességhatárok be nem tartása 10-40 százalékkal is növelheti autód fogyasztását állapottól és típustól függően.

Tartsd karban az autódat

Fontos folyamatosan ellenőrizni autód műszaki állapotát. A jól karban tartott motor, a megfelelően kiválasztott és rendszeresen cserélt motorolaj, de a guminyomás is jelentősen befolyásolhatja a benzinköltség alakulását. Aki minden tankolásnál feljegyzi a vásárolt mennyiséget, és hogy milyen távot tett meg járműve az előző tankolás óta, az egy esetlegesen megugró literenként fogyasztási értékből hamarabb észreveheti azt is, ha valami gond adódott a motorral.

kevesebbet benzinre muszaki szerelo
Autód karbantartását bízd nyugodtan egy hozzáértő szakira; fotó: Pixabay/avtoritetkhv

Mérlegelj és dönts ésszerűen

Nagyvárosokban az autó felesleges járatása is jelentős tétel, különösen ha közben dübörög a légkondi. Ez utóbbi esetében mindig mérlegeld, hogy tényleg szükség van-e a bekapcsolására. Azt is vedd figyelembe, hogy nagyobb sebességnél a nyitott ablakok jelentősen ronthatják az autó légellenállási tényezőit, és így növelhetik a fogyasztást. Nagyvárosokban érdemes azon is elgondolkodni, hogy a távnak esetleg tömegközlekedéssel vagy akár gyalog, kerékpárral érdemesebb-e nekivágni. Nem kérdés, hogy ha így teszel, hogyan költhetsz kevesebbet benzinre. A közösségi és megosztáson alapuló közlekedés térnyerésével Budapesten már elektromos roller és robogó is rendelkezésre áll a dugók elkerülésére és a kibocsátásmentes közlekedésre.

Forrás: Autóklub

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •