ideges sofor autoban
Senkinek sem jó, ha őrülten vezetünk (Fotó: 123RF)

Most, hogy itt a nyár, még többet és még többen autózunk. Az autópályás vezetésnek megvan a maga hangulata, de sajnos idegesítő autósokból is jut bőven egy-egy útra. Íme, hét sofőr típus a sztrádákról, akik bizony magasról tesznek az autópálya-etikettre.

1. A levillogós sofőr típus

Van, aki soha, van aki néha, de van, aki folyamatosan csinálja. El tudjuk képzelni, hogy  indokolt lehet az eset, de a villogatás nagymesterei általában pofátlanul és folyamatosan tolják.  Akkor is, ha esélyed sincs lehúzódni előle, mert éppen olyan a forgalmi szituáció. Például Németországban egyébként büntetik is a levillogást.

Rendori ellenorzes

2. A bevágós

Ő az, aki előtted halad és az utolsó pillanatban még úgy gondolja, miért is ne kezdhetné meg most rögtön megelőzni az előttetek lévő autót, buszt, kamiont, bármit. Miért is várna nettó 10 másodpercet, hogy mögötted kezdjen előzésbe? És általában, miért használna még irányjelzőt is mindehhez…?

3. A jobbról előzős sofőr típus

Általában a három vagy több sávos autópályák fenegyerekei. Ők azok, akik úgy érzik, valamilyen videójáték valós szereplői, az autópálya pedig a versenypálya. Cikáznak keresztül-kasul, folyamatosan megelőznek jobbról is. Aztán valahogy megint mögötted vannak és megint jönnek jobbról. Érthetetlen…

4. A hétvégi és a kormányba kapaszkodós

A tipikus hétvégi autós az autópályáról sem hiányzik. Általában 70-80 km/h-val megy, szerencsére a szélső sávban, de a forgalmat így is sokszor akadályozza. Szinte egy kalap alá vehetjük az autópályáktól rettegőkkel, akiket szintén a szélső sávban találhatunk meg, csak plusz ismertetőjegyük, hogy két kézzel kapaszkodnak a kormányba. Vélhetően minden percben azért imádkoznak, hogy érjenek már oda a lehajtóhoz.

5. A hátsó szélvédőn benéző

Ő az a sofőr, akinek a követési távolság smafu. Hogy miért csinálja, rejtély… Vagy szeret szélárnyékban autózni, vagy azt szeretné megtudni, mi van a hátsó üléseden. Vagy fogalma sincs, hogy mennyire idegesítő és balesetveszélyes, amit csinál. Mi magyarok, amúgy is eléggé semmibe vesszük a követési távolságra vonatkozó előírásokat, jó lenne, ha ez változna.

6. A bal sávban ragadó sofőr típus

Egyszerűen előzni kezd egy lassabban haladót, de annyira megtetszik neki a belső sáv, hogy elfelejt visszamenni a külső sávba. Holott semmi oka rá, hogy ott maradjon.  A jobbra tartás számára ismeretlen fogalom és nem érti, miért ne lehetne hosszasan a belső sávban autókázni, mindenféle indok nélkül.

7.  A Forma 1-es versenyző

Ő igazából semmi extrát nem csinál, csak egyszerűen olyan sebességgel hajt el melletted, hogy akaratlanul azon kezdesz el kattogni, vajon mennyivel mehetett, ha már te is majdnem 130-al mész. Életveszélyes!

Gifek: giphy.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •