Fiat500_feher_menta
A nők fele defenzív sofőr

Egy nemrégiben végzett kutatás azt vizsgálta, hogyan vezetünk mi, magyarok. Többek között arra keresték a választ, hogy betartjuk-e a javasolt követési távolságot, levillogjuk-e az autópályán a gyors sávban előttünk haladót vagy, hogy hogyan viselkedünk a közlekedési dugóban.

Nők és férfiak egyformák

A felmérésből kiderült, hogy a magyarok fele (51%) együttműködő, nyugodt és előrelátó sofőr, vagyis úgynevezett defenzív sofőrnek mondható. “Érdekes, hogy a nők és a férfiak között nincs eltérés e tekintetben. Viszont az életkor és a lakóhely alapján már kimutathatóak különbségek: a fiatalok és a fővárosiak sajnos kevésbé tűnnek előzékenynek a volán mögött” – árulta el a kutatás néhány eredményét Magyar János, a Groupama Biztosító gépjárműbiztosítási főosztályvezetője.

Túl közel megyünk az előttünk haladóhoz

A válaszokból kitűnik az is, hogy a legfegyelmezetlenebbek az ajánlott követési távolság betartásában vagyunk. A városban, átlagos forgalmi körülmények között, 50 km/h sebességnél ajánlott 30-40 méteres távolságot például a vezetők mindössze 3%-a tartja be saját bevallása szerint.

Berzai_Zsolt_rendor_alezredes
Berzai Zsolt rendőr alezredes éppen a baleseti statisztikákról mesél

Van remény a javulásra a vezetési stílusban

Biztató, hogy a magyar vezetők fele csapatjátékos az utakon, ugyanis akire ez a vezetési stílus a jellemző, statisztikailag kimutatható módon kevesebb balesetet okoz élete során. Fontos, hogy az utakon legyünk higgadtak, előzékenyek, szabálykövetők, ezzel ugyanis jelentősen csökkenthetjük a balesetek számát. Szerencsére idén biztatóan alakul a közlekedési baleseti statisztika, hiszen eddig kevesebb személysérüléssel járó baleset történt az utakon, mint a korábbi évek azonos időszakában – tudtuk meg Berzai Zsolt rendőr alezredestől.

 Legyünk csapatjátékosok!

 A közlekedéspszichológiában alapvető tézis, hogy az emberek a személyiségüknek megfelelően vesznek részt a közlekedésben. Vagyis ahogyan reagálnak és viselkednek az élet más területein, úgy reagálnak és viselkednek a közlekedési szituációkban is. “A közlekedési viselkedés megváltoztatásának első lépése annak tudatosítása, hogy a közlekedés voltaképpen egy csapatjáték, amelyben valamennyi résztvevő – gépjárművezető és gyalogos – együttműködése alapvető fontosságú” – mutatott rá Recsákné Mazányi Judit közlekedéspszichológus.

A csapatjáték például nagyon fontos a telezöldnél való balra kanyarodáskor, amiről korábban már mi is írtunk.

A kutatás a Groupama Biztosító megbízásából készült, 1000 fő megkérdezésével.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •