Mountex kirándulástippek

Black Friday napján nemet mondani a shoppingolás csábítására? Nem könnyű kihívás. Mégis egyre többen sürgetik, hogy maradjunk tudatosan távol a szükségtelen vásárlástól és a tárgyak felesleges felhalmozásától nemcsak november 24-én, hanem az év minden napján.

Az egész világ, és benne Magyarország is túlfogyaszt, ami azt jelenti, hogy a Föld erőforrásait olyan tempóban pocsékoljuk el, hogy azzal a természet már nem tud lépést tartani, nem képes regenerálódni. Erre tesz rá egy lapáttal a Black Friday, ami minden évben újabb csapást mér a bolygóra, és a fölösleges túlfogyasztást táplálja.

Shoppingolás helyett irány a természet!

Hova vezet ez az egész, és hogyan lehetne változtatni rajta? – teszik fel a kérdést sokan. A minőségi outdoor ruházatot és kiegészítőket forgalmazó hazai Mountex bolthálózat úgy döntött, hogy immár negyedik éve, idén is zárva tartja összes áruházát Black Friday napján, ezzel tiltakozva a rengeteg pazarlással és környezetszennyezéssel járó vásárlási láz ellen. Helyette #szabadbanszabadon hashtaggel kezdeményezést indítottak, melyben környezettudatosságra ösztönöznek, fölösleges vásárlás helyett szabadtéri programokra, természetjárásra, túrázásra invitálnak és inspirálnak mindenkit.

Szabó Győző és Döbrösi Laura is a természetjárás mellett kampányol

A Mountex #szabadbanszabadon kezdeményezéséhez már több természetbarát híresség is csatlakozott. Harcsa Veronika, Dobos Evelin, Fördős Zé, Gyetván Csaba és Csalár Bence után most további két magyar sztár, Szabó Győző és Döbrösi Laura is a #szabadbanszabadon akció mellé állt. Laura és Győző hangján szólalnak meg a tudatos vásárlást népszerűsítő legújabb videó főszereplői.

Szabó Győző: Önmagammal beszélgetni legjobban a természetben tudok

„Volt idő, amikor nekem is az volt a fontos, hogy legyen még több, még jobb, még újabb, lehetőleg mindenből. Azt hiszem, ezen már túl vagyok, sokkal többre értékelem a nyugalmat, a csendet és a harmóniát, mint korábban. Sportolni, mozogni, túrázni mindig is szerettem, de mostanában azt vettem észre, hogy önmagammal beszélgetni is legjobban a természetben tudok. Persze fontos, hogy meglegyen a kényelem és a biztonság, de nem szabad, hogy a tárgyaktól függjünk, kár ezért izgulni, rohanni, egymást taposni. Merjük felvenni néha csak a legegyszerűbb cuccunkat, és csá nagyváros, irány a természet!” – mondta Szabó Győző a Black Friday helyett #szabadbanszabadon című videó hangfelvételének szünetében.

Döbrösi Laura: Tudatosabb fogyasztással szebb lehet a világ

Döbrösi Laura
Fotó: RTL (A mi kis falunk)

„Gyermekkorom óta mély kapcsolódást érzek a Természettel és hiszek benne, hogy minden ember lelkében ott van ez az érzés. Számomra nem kérdés, hogy lemondok-e a fogyasztói társadalom által kínált felesleges dolgokról, ha cserébe óvhatom és élvezhetem a Természet szépségét, tanítását. Ne feledjük, hogy minden vásárlásunkkal választunk a jelenünk és a jövőnk közt! Én csak olyasmit szeretek megvenni, amiről tudom, hogy hosszú ideig használni fogom. A pillanatnyi vágyaimnak nem dőlök be, mert tudom: túlvásárlás és szemetelés lesz a vége! Ha minél többen tudatosan vásárolnánk, látványos változást érhetnénk el egy szebb, igazságosabb világért” – mondja Laura.

 Laura 5 tippje a fenntarthatóságért 

  1. Már a tudomány is bebizonyította, hogy stresszoldó hatása van a természetjárásnak! Legyünk hát kint, amennyit lehet és töltődjünk – ügyelve rá, hogy ne szemeteljünk és maradjunk a kijelölt túraútvonalon!
  2. Nálam mindig van 2 (mosható) szatyor: egy kisebb a saját szemetemnek, egy nagyobb pedig annak, amit széthagyva találok az erdőben. Tiszteld a Természetet! Add vissza úgy, ahogy kölcsönkaptad – vagy tisztábban!
  3. Ne vásárolj feleslegesen! Kétszer is gondold meg, hogy valóban szükséged van-e arra, amit a reklámokban látsz. Ezzel nemcsak a környezeted, de a pénztárcádat is kímélheted!
  4. Ne dobd ki a tárgyaidat, eszközeidet, amíg használhatóak vagy javíthatók! Ha meguntál valamit, adj neki új életet: dobd fel valamivel, fesd át, vagy add tovább. Válassz jó minőségű, javítható termékeket, gondolkodj hosszú távon, mikor vásárolsz!

Csatlakozz a mozgalmunkhoz Te is, és Black Friday napján válaszd a Természetet! Mutass példát és inspirálj másokat is: oszd meg élményeidet #szabadbanszabadon hashtaggel a közösségi oldalaidon!

Ez is érdekelhet: Autóvásárlás vagy autóbérlés? Melyik éri meg jobban?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •