dugo az autopalyan
Se baleset, se útjavítás, mégis dugó van - mitől alakulhatott ki? (fotó: Pixabay)

Mindannyian részesei voltunk már olyan szituációnak, amikor látszólag semmi nem akadályozta a haladást, nem volt baleset vagy útjavítás, mi mégis, araszoltunk, vagy ami még rosszabb, reményvesztetten ültünk a kocsiban: valamilyen oknál fogva kialakult a nagy dugó az autópályán. Aztán amilyen hamar jött, olyan gyorsan el is illant a torlódás, újra fellélegzett a forgalom, mi pedig kezünket széttárva agyaltunk rajta, mégis mi volt a gond? A jelenséget fantomdugónak nevezik, és egyszerűbb a magyarázata, mint gondolnánk.

130-ról a teljes leállásig: így alakul ki a dugó az autópályán

Amikor minden látható ok nélkül araszolásba fullad a tempós haladás és kialakul a fantomdugó, amögött az áll, hogy megakad a haladás dinamikája, a sebesség és az autók közti követési távolság lecsökken. Nagy forgalmú úton, ha 130-ról viszonylag gyorsan kell lassítanunk 100-ra, akkor a mögöttünk lévő autó 98-ra fog lassítani, az őt követő 96-ra, aztán 94-re, és végül ­– esetleg több kilométerre – valakinek meg kell állnia. Kész is a fantomdugó. Mindenképpen nézd meg az alábbi videót, hogy még jobban megértsd, mitől torlódnak fel az autók egy-egy szituációban!

Ezt tegyük, hogy meg is érkezzünk

Annak érdekében, hogy elkerüljük az ilyenkor bekövetkező veszélyeket, ne csak az előttünk lévő autót figyeljük, hanem a mögöttünk haladót is. Haladjunk egyenletes tempóban! Ne váltsunk hirtelen sávot, ne kapkodjunk, főként ne tolakodjunk sávról sávra azért, hogy pár másodperccel előrébb legyünk másoknál. Minél jobb a reakcióidőnk, annál kevésbé járulunk hozzá a fantomdugó kialakulásához! A fáradtság vagy a mobilozás nagymértékben megnöveli a reakcióidőt. Kevesen tudják, hogy akár egy másodperc is eltelhet az előttünk haladó vészfékezése és a saját vészfékezésünk megkezdése között.

Agresszív és defenzív sofőrök

És végül: aki autópályán, vagy nagy forgalmú úton jár, készüljön fel arra, hogy utazása esetleg tovább fog tartani a vártnál. Ha erre felkészülünk, nem kapunk idegbajt, ha egyszer csak megtorpan a forgalom. A nyugalom megőrzése azért is fontos, mert ha valaki agresszívan, türelmetlenül vezet, az hamar kiszámíthatatlan manőverekbe kezd, és a közúton a legnagyobb veszély a kiszámíthatatlanság. Vagyis, ha valaki nem a szabályoknak megfelelően közlekedik.

ideges sofor autoban
Senkinek sem jó, ha őrülten vezetünk (Fotó: 123RF)

Ezzel szemben, ha defenzív sofőrök vagyunk, hagyjuk menni azt, aki menni akar. Ha akadályozzuk, hibát követünk el, és az nekünk is árt. Aki láthatóan agresszíven megy, az jobb, ha előttünk van. Sose vegyük fel a kesztyűt!

Az autópályán hét sofőrtípust különböztetünk meg, idegesítőbbnél idegesítőbbek. Te melyiken szoktál kiborulni: azon, aki levillog, vagy azon, aki a bal sávban ragad?

Forrás: Das Blog

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •