mobilozas vezetes kozben magyar rendőrség ellenőrzés közúti okoskamerák
Ha vezetés közben mobilozol, szabálysértést követsz el

A mobilozás vezetés közben tízből négy embert érint. Ennyien használják az okostelefonjukat vezetés közben, közülük pedig minden ötödik üzenetet és közösségi médiás bejegyzést is ír az autóban – derül ki az egyik biztosító társaság reprezentatív felméréséből. A vezetés közbeni mobilozás sokakat veszélyeztető jelenség, gyakorlatilag a 21. század ittas vezetése.

A nők harmadára jellemző a mobilozás vezetés közben

A megkérdezett nők egyharmada nyomkodja telefonját vezetés közben, a férfiaknak a fele. A városban élők között gyakoribb a jelenség. Leginkább a budapesti férfiakra igaz, hogy vezetés közben telefont vesznek a kezükbe, közülük minden ötödik üzenetet vagy e-mailt ír, néz valamit a képernyőn, posztol. Különösen gyakori a 18 és 39 évesek körében.

kutatas
Hányan mobiloznak vezetés közben?

Lelkiismeret-furdalást okoz, mégis nyomkodjuk

A 90%-ot is meghaladja azoknak a száma, akik tisztában vannak a vezetés közbeni telefonozás veszélyeivel, de még így is a megkérdezettek csupán 7%-szerint nem veszélyes. Ugyanakkor csaknem mindenkinek (több, mint 90%) lelkiismeret-furdalást okoz a vezetés közbeni telefonhasználat. A kézben tartott mobil járművezetés közbeni használata Európa valamennyi országában jogellenes cselekmény. A leggyakoribb közúti szabályszegések közé tartozik, és a legveszélyesebb kihágások egyike.

vakon vezetes
Hány vakon megtett métert jelent egyetlen üzenet megírása?

Mobilozás vezetés közben: vakon vezetés métereken át

Az autópályán 130-cal haladó autó 36 métert tesz meg egy másodperc alatt, városban 14 métert – vagyis ennyit vezetünk vakon, ha a telefonra figyelünk. Az Aegon és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság figyelemfelhívó és edukációs kampányt indít annak érdekében, hogy a vezetés közbeni mobil használat visszaszoruljon: országos roadshow-val, humoros online videókkal, edukációs tartalmakkal és szórólapokkal hívják fel a figyelmet a jelenség veszélyeire.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •