Szántó Nikolett profi Drift versenyző zérótolerancia
Szántó Nikolett profi Drift versenyző

A zérótolerancia mindenkire érvényes, ráadásul nem csak a jogosítványunkkal játszunk, hanem emberéletekkel is akkor, amikor ittasan a volán mögé ülünk. Rácz István profi autóversenyző, és Szántó Nikolett profi Drift versenyző a RaceTaxi.Hu instruktorai pontokba szedték, miként hat az alkohol vezetési képességeinkre. Egyébként az ittas vezetéshez hasonlítják azt is, ha mobilozol vezetés közben – mindkettő egyformán nagyon veszélyes!

 1. Alkohol hatására romlik a látásunk, hiszen a pupillák nem tudnak alkalmazkodni sem a távolságokhoz, sem az esetlegesen megváltozó fényviszonyokhoz. A látóterünk beszűkülése miatt a perifériánkon történő eseményeket nemhogy nem látjuk, de még csak nem is érzékeljük.
 2. A végtagjaink lelassulnak, kevésbé lesznek képesek arra, hogy koordináltan mozogjanak. Ezáltal a fékezés, a gázadás, a sebességváltás is nehézségekbe ütközik, az autó pontos irányításáról nem is beszélve. Egyetlen pillanat alatt átcsúszhatunk a mellettünk lévő sávba, kanyarban felmehetünk a járdára, hogy aztán egy villanyoszlop állítson meg bennünket.

  alkohol barpult
  A bulinak ezt a részét felejtsd el, ha vezetni fogsz (fotó: Pexels/Oleg Magni)
 3. Túlságosan bátrak leszünk az alkohol hatására, ezáltal pedig olyan közlekedési szituációkba is belemegyünk, amiket józan állapotunkban elkerülnénk. Nem érzünk felelősségtudatot, elveszítjük az önkontrollt, indulatossá, sőt, akár agresszívvé is válhatunk. Ezért is elengedhetetlen a zérótolerancia.
 4. Az elfogyasztott alkohol miatt lecsökken a reakcióidőnk, későn vesszük észre, ha valaki bevág elénk, vagy hirtelen fékez előttünk – ezáltal pedig jelentősen megnő a koccanásos balesetek kockázata.
 5. Az alkohol mellé télen a rossz látási viszonyok is társulhatnak. A sötétben későn vagy egyáltalán nem vesszük észre a zebrán szabályosan áthaladó gyalogost, vagy az út szélén haladó kerékpárost.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •