nő eszik vezetés közben
A legtöbb európai vezetési szabályzat nem tiltja, de az evés, ivás elvonhatja a figyelmet a vezetésről (fotó: 123RF)

A szabadságolások időszaka alatt sokan indulunk el hosszú autóútra, és egyáltalán nem mindegy, mit eszünk az utazás során. A nem megfelelő étel fogyasztása álmosságot, fáradtságot és gyomorpanaszokat okozhat, ez pedig befolyásolja a koncentrációs képességet, így jelentősen megnöveli egy baleset kockázatát. Nézzük, mi az ideális ital és étel utazáshoz, valamint vezetéshez.

Kilokalóriák a kormánynál

A vezetés semmivel sem éget el több kcal energiát, mintha szimplán csak pihennénk, éppen ezért sofőrként nincs szükség nagy mennyiségű étel bevitelére. Ugyanakkor üres gyomorral se üljünk a kormány mögé, mert a vércukorszint lecsökkenhet és szédülés jelentkezhet. Az éhség emellett csökkenti a koncentrációs képességet is.

Fő szabály: kis mennyiségű étel utazáshoz

A nagyobb étkezések álmosságot, hasi fájdalmakat, gyomorégést és felfúvódást okozhatnak, és ezek a tünetek csökkentik a koncentrációs képességet. Vagyis a legjobb, amit tehetünk, hogy gyakran megállunk az autóút során, és kisebb mennyiséget eszünk. A főétkezés után pedig sétáljunk 15 percet, vagy aludjunk egy keveset, hogy kitisztuljon a fejünk.

etel vezeteshez szendvics
Válasszunk kímélő fogásokat: zöldségkrém, vagy könnyű mártogatós kenyérre kenve például jó választás lehet; fotó: Pixabay/Jan Vašek

Víz, a megfelelő üzemanyag

Kimutatták, hogy a nem megfelelően hidratált vezetők hasonló hibákat követnek el, mint azok, akik ittasan ülnek a volán mögé. Egy dehidratált sofőr leggyakrabban ezeket a hibákat követi el: önkéntelen sávelhagyás, kései fékezés. Ha nem iszunk eleget, az szédülést, hányást, legsúlyosabb esetben eszméletvesztést okozhat. A legjobb ilyenkor a víz, amit gyümölcslével, vagy más üdítőitallal keverve dobhatunk fel. Ami a koffeint illeti: néhány kávé, vagy tea elfogyasztása ugyan segítheti a figyelem fenntartását, de a túlzott koffeinbevitel idegességet okozhat. Az energiaitalok fogyasztása pedig határozottan kerülendő.

ital etel vezeteshez folyadek i love pexels simple beyond
Elengedhetetlen a folyadékfogyasztás minden megálláskor, különösen, ha meleg van; fotó: Pexels/I Love Simple Beyond

Szabad enni, vagy inni vezetés közben?

A legtöbb európai vezetési szabályzat nem kifejezetten tiltja ezt, de az evés, ivás elvonhatja a figyelmet a vezetésről és korlátozhatja a mozgás szabadságát a kormány mögött. A Leeds-i Egyetem tanulmánya szerint a reakcióidő evés közben 44%-kal csökken. Ha éhesek vagyunk, inkább álljunk meg egy pihenőhelynél.

Ideális étel utazáshoz és vezetéshez

Az alábbi menü tartalmazza a szükséges tápanyagokat, és elég könnyű ahhoz, hogy ne okozzon emésztési problémákat és hasfájást.

  • Reggeli: Két szelet pirítós, főtt sonkával, vagy sajttal, gyümölcs, kávé vagy tea.
  • Tízórai: Gyümölcs, joghurt és víz.
  • Ebéd: Saláta, grillezett, vagy sült hús, vagy hal, gyümölcs, víz és kávé, esetleg tea.
  • A főétkezések között: Vegetáriánus szendvics és víz.
ital etel vezeteshez rawpixel
Jólesik menet közben egy jegeskávé, de azért mértékkel fogyasszuk: a sok koffein idegességet okozhat; fotó: Pexels/rawpixel

Ha a Balaton felé vesszük az irányt, esetleg a tó körül autókázunk, segítségünkre lehet az ingyenes Balatoni Gasztrotérkép – ebben biztosan találunk olyan helyet, ahol könnyű és finom fogásokkal turbózhatjuk fel magunkat.

Forrás: Seat

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •