vezetesi stilus kezdő pixa mohamed hassan
Személyiségünkről komoly tükröt kaphatunk a volán mögött; fotó: Pixabay/mohamed_hassan

Mitől függ, hogy milyen teljesítményt nyújtunk a forgalomban? A vezetési stílusra milyen mértékben hat a személyiség? Mi az oka annak, ha valaki a munkahelyén, vagy otthon ma született bárány, a volán mögött azonban agresszív oroszlánná változik? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A vezetési stílus a személyiségünk része

Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus szerint rengeteg felismerésünk lehet, ha tudatosan megvizsgáljuk, hogyan viselkedünk a volán mögött. „Már az izgalmas lehet, hogy ki milyen színű autót preferál, de a jármű típusa is beszédes lehet. A kényelmesebbek automata sebváltós kocsit választanak, a kontrolláló személyiség viszont igényt tart a harmadik pedálra, a kuplungra, hogy átélhesse a saját hatékonyságát, és az ő kezében legyen a gyeplő” – mondja Limpár Imre. Azt is hozzáteszi: az agresszív vagy előzékeny vezetési stílus szintén az alapszemélyiség része, amely a vezetésben is megmutatkozik. Az is előfordulhat ugyanakkor, hogy valaki a volán mögött vezeti le a frusztrációját: a házasságában és a munkahelyén olyan, mint egy ma született bárány, de a vezetésben agresszív oroszlán. “Ez a “szerep” lehetőséget ad a stresszkezelésre. A sofőrülésben az illető kipufoghatja magát, és a munkahelyre beérve, vagy egy stresszes nap után hazatérve, higgadtan vagy higgadtabban tudja menedzselni a napját.”

vezetesi stilus pexels mariana plozner
Ahány sofőr, annyi vezetési stílus, mi vajon melyik típusba tartozunk?; fotó: Pexels mariana plozner

A stressz mindenkiből mást hoz ki

Félünk a sebességtől vagy imádjuk a száguldozást? Veszélyesen váltunk sávot, vagy rettentő óvatosan és körültekintően? Ezek is számtalan jellegzetes vonást árulnak el. A szakértő szerint van egy bizonyos mértékű frusztráció- és stressztűrés bennünk, de érdemes megnézni, hogy amikor túlfeszítjük a húrt, hogyan reagálunk. „Ha sok a stressz, én például kapkodok, gyorsabban vezetek, míg egy más személyiségszerkezetű embernél stressz esetén teljes blokk, lefagyás, lelassulás is beállhat. Én ilyenkor minél előbb túl akarok lenni a helyzeten, más pedig valószínűleg nem akar túl lenni rajta, és ezért blokkol le” – hozza saját példáját Limpár Imre. Mint mondja, az alapvető személyiségjegyeink tehát megtalálhatók a vezetésben is. Nem tudjuk magunkat meghazudtolni.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3