karácsony család vacsora
Az ünnepi fogások láttán könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy mindenből minél többet akarunk; fotó: Freepik

Az ünnepi időszak elmaradhatatlan része a sütés-főzés, a rengeteg finom sütemény és a hatalmas karácsonyi lakomák… Testi és lelki egészségünk érdekében azonban célszerű a maratoni evés, nassolás helyett pár apró szabályt beiktatni, hogy kiegyensúlyozottan kezdődhessen az új év. Az Upfield szakértői segítenek, hogy az ünnepi időszakban is tudatosan táplálkozzunk. Ez is érdekelhet: Magyar pezsgősiker Franciaországban! A legjobbak között a hazai rosé

1. Karácsonyi lakomák során is szánjunk időt magára az étkezésre

Bár egyszerű tanácsnak hangzik, de az ünnepek alatt is fontos, hogy ne habzsoljunk, hanem szánjunk időt az étkezésre. Ha a főétkezések között, például játék vagy filmnézés közben hajlamosak vagyunk csipegetni, észrevétlenül is túlehetjük magunkat. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha próbáljuk a napi 5, maximum 6 étkezést tartani, a köztes időszakban pedig nem nassolunk, nem járunk rá a süteményes tálra és a tűzhelyen hagyott fazekak tartalmára. Evés közben pedig ne kapkodjunk! Rakjuk el a telefonunkat, kapcsoljuk ki a tévét, és koncentráljunk csak az ízek élményére.

2. Nem kell mindent egyből

Az ínycsiklandó ünnepi fogások láttán könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy mindenből minél többet akarunk – hiszen karácsony csak egy évben egyszer van – így végül az átlagos napi kalóriabevitelünk többszörösét fogyasztjuk el a karácsonyi lakomák során. Ahelyett, hogy tele pakolnánk több alkalommal is minden létező jóval a tányérunkat, inkább próbáljunk kisebb adagokat fogyasztani. Nem muszáj mindent 3 nap alatt megenni, ellenkező esetben sosem teljesül a karácsony plusz kilók nélkül. A megmaradt falatokat később, akár pástétomként is felhasználhatjuk vagy lefagyasztva pár héttel később is tökéletes ebédopciók lehetnek. Ezt is ajánljuk: 8 kreatív tipp, hogy a maradékból is finom ételeket készíthess

karácsonyi édességek
Sütemények esetében is figyeljünk az alapanyagokra, van a vajnál jobb megoldás; fotó: Freepik

3. Mi kerül a tálra?

A kiegyensúlyozott táplálkozásban segíthet az úgynevezett „tányér módszer”. Ennek segítségével a képzeletbeli tányérunk felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kell kitennie, a másik felét pedig főként gabonaféléknek és kisebb arányban fehérjeforrásoknak. Ha elképzeltük ezt a tálat, könnyen el tudjuk helyezni a karácsonyi lakomák fogásait úgy, hogy ne billenjen túl a mérleg. Ezt elősegítve törekedjünk arra, hogy minél több zöldség kerüljön az ünnepi asztalra az ízletes karácsonyi sültek mellé. Ilyenek lehetnek a téli szezonban kifejezetten népszerű gyökérzöldségek, mint a zeller vagy a cékla, de akár készíthetünk rozmaringos krumplit is. Ezt se hagyd ki: Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha mirelit zöldséget készítesz

A cikk a következő oldalon további hízásmentes tippekkel folytatódik. 

1
2