(Fotó: lovefoodhatewaste.co.nz)

A mirelit zöldségek egyáltalán nem ördögtől valók. Bár sokan még mindig úgy gondolják, hogy kevésbé ajánlott a fogyasztásuk, valójában sok esetben egészségesebbek, mint a piacon vásárolt, de már kevésbé friss társaik. A mirelitnek szánt zöldségeket akkor fagyasztják le, amikor a legfrissebbek, előtte pedig gyakran blansírozzák, ezzel megőrizve színüket és állagukat. Fontos azonban tudni, hogy más bánásmódot igényelnek, mint a friss zöldségek. Jöjjenek a leggyakoribb hibák!

1. hiba: Kiolvasztjuk főzés előtt

mirelit spenót
A kiolvasztási szabály alól kivételt képez a gyorsfagyasztott spenót. (Fotó: devmaryna/Freepik)

A gyorsfagyasztott zöldségeket – a húsok többségével ellentétben – nem minden esetben kell kiolvasztani felhasználás előtt. A kiolvasztás elhagyásával nemcsak időt spórolunk, hanem elkerülhetjük a zöldségek túlpuhulását is.

A legtöbb fagyasztott zöldségféle rögtön, azaz keményre fagyva is bekerülhet a főzővízbe. A fagyasztott brokkolit, kelbimbót és karfiolt meg is piríthatjuk, csak a sütési időt kell másfélszeresére növelni, illetve félidőben forgatni rajtuk egyet. Kivételt képez viszont a szilárd tömbben lefagyasztott spenót. Ha spenótos fogásra vágyunk, kalkuláljunk több idővel, hiszen muszáj megvárni, hogy kiolvadjon. 

2. hiba: Gőzöljük, főzzük vagy mikrózzuk

mexikói zöldségkeverék
A mexikói zöldségkeverék az egyik legnépszerűbb gyorsfagyasztott áru. (Fotó: neoadvanced/Pixabay)

Persze ezek az elkészítési módok sem rosszak, de ha tehetjük, részesítsük előnyben a sütést! A mirelit zöldségek a frissekhez hasonlóan finoman karamellizálódnak, ez pedig extra ízeket ad nekik. 

3. hiba: Túl sokáig tároljuk

Tévhit, hogy a fagyasztott élelmiszerek szinte korlátlan ideig tárolhatóak. Ez sajnos nincs így, különösen akkor, ha már kibontottuk a csomagolást. Idővel kiszáradnak, ne kerülgessük a bontott csomagokat a hűtőben a végtelenségig! 

Az utóbbi években sokat hallani az úgynevezett szuperélelmiszerekről. Egyesek szerint csak ügyes marketingfogás, míg mások egyenesen a hosszú élet titkának tartják őket. De mitől szuperek ezek az élelmiszerek, és hogyan tudunk minél többet fogyasztani belőlük? Ebből a cikkünkből megtudhatod. Ha pedig bűnözésmentesen szeretnél nassolni, mutatjuk, melyek azok az alacsony kalóriatartalmú, nem hízlaló gyümölcsök és zöldségek, amiket bátran fogyaszthatsz.

Forrás: Ízes Élet/The spruce Eats