agyserkentő ételek
(Fotó: Freepik)

Megfelelő élelmiszerekkel nemcsak a testünket, hanem a szellemünket is táplálhatjuk. Akár vizsgára tanulunk, akár a következő munkahelyi megbeszélésen szeretnénk brillírozni, a felkészülés mellett fordítsunk figyelmet a táplálkozásunkra is. Válogassunk az alábbi élelmiszerek közül, agyunk meghálálja, jótékony hatásuk pedig meg fog látszani szellemi teljesítőképességünkön. Íme a legjobb agyserkentő ételek listája!

Teljes kiőrlésű gabonafélék

Mint minden szervünek, úgy az agynak is energiára van szüksége az optimális működéshez. A teljes kiőrlésű gabonafélék alacsony glikémiás indexüknek köszönhetően lassan, fokozatosan szabadítják fel a bennük raktározott energiát, így stabilan szinten tartják energiaszintünket és mentális teljesítményünket.

Áfonya

Kékáfonya egészséges nassolnivalók
(Fotó: Joanna Kosinska/Unsplash)

A kék áfonya több más bogyós gyümölcshöz hasonlóan antocianinokat tartalmaz, ez a vegyület bizonyos kutatási eredmények szerint javítja a rövid távú memóriát.

Paradicsom

Ismertek arra utaló kutatások, hogy a paradicsomban fellelhető antioxidánsok segítenek megakadályozni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást és az Alzheimer-kórt.

Tojás

A B6- és B12-vitamin, valamint a folsav segít megelőzni a sztrók és Alzheimer-kór kialakulását. A B1- és B3-vitamin pedig a szabályos agyműködés fenntartásában játszik fontos szerepet. A tojáshoz hasonlóan a csirkehús, a halak és a tejtermékek is nagyszerű forrásai a B-vitamin különböző fajtáinak.

Az agyserkentő ételek listája a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2