zoldséges alaplé csontleves
(Fotó: foodiesfeed/Freepik)

Az alapléről többünknek vagy az illatozó családi húsleves jut az eszébe, vagy azok a receptek, amelyeket nagyon szeretnénk elkészíteni, csak pont a legfontosabb összetevőjük, az alaplé hiáznyzik otthonról. Ilyenkor pedig lemondó sóhajjal nyúlunk valami egyszerűbb recepthez. Cikkünkből megtudhatod, miért kincs az alaplé, és hogy miért érdemes minél többet fogyasztani belőle.

Király Éva dietetikus szerint ennek a hosszan készülő, csodálatos folyadéknak akár a patikák polcain is méltó helye lehetne. A benne található értékes tápanyagoknak köszönhetően ugyanis valóságos csodaszer, ami mivel immunerősítő hatású, a koronavírus elleni védekezésben is jó szolgálatot tehet.

Az alaplé és a szépségápolás

Divatos, felkapott szereplő ma a kollagén, lépten-nyomon ebbe a szóba futunk bele a táplálékkiegészítők hirdetéseiben és a drogériákban. Nem véletlenül. „Ez a zselés, kocsonyás fehérje kisimítja a bőrt, mérsékli a narancsbőrt, bevonja és védi a beleket. A kollagén a kötőszövet, a bőr és a csontok legfontosabb fehérjéje. Az alaplé elkészülte során a csontos, porcos, inas, bőrös részeket főzik lassan, sokáig. Minél tovább főnek, annál több rendkívül értékes tápanyag kerül ki belőlük, melyek közül elsőként említhetjük a kollagént” – magyarázza Király Éva dietetikus. Az alaplé tehát különösen jót tesz a télen kiszáradó bőrnek, segíti a kevesebb napfény okozta hiányállapotok mérséklését.

kollagén
Felejtsd el a drága ránctalanítókat, az alaplé is jót tesz a bőrnek (Fotó: Racool_studio/Freepik)

Javaslatunk: Egy hónapon át fogyassz minden nap egy csészényi alaplevet! Mivel a kollagén élharcosa a ráncok eltüntetésének és az öregedés lassításának, emellett az ízületi fájdalmak megszüntetésének is, a teszthónap után már látható változásokat tapasztalhatsz. Persze nem kell egy hónapnál leállni: minél tovább fogyasztod napi szinten az alaplevet, annál több jót teszel önmagaddal!

A következő oldalon megtudhatod, miért van jótékony hatással az alaplé az emésztésre.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3
4