immunerősítő ételek
Természetes úton is sokat tehetünk az immunrendszerünk támogatása érdekben (Fotó: BalashMirzabey/Freepik)

Az őszi időszak, az influenzás, megfázásos megbetegedések, valamint a koronavírus második hullámának beköszöntével még sürgetőbb, hogy szervezetünk védekező rendszerét megerősítsük. Ennek egyik záloga pedig a vitamindús táplálkozás. Az alábbi immunerősítő ételek segítségével pikk-pakk gatyába rázhatod a szervezeted védekező mechanizmusát.

1. Homoktövis bármilyen formában

homoktövis
(Fotó: Racool_studio/Freepik

Megfelelő mennyiségben fogyasztva a homoktövis szervezetünk igazi őrangyala lehet. Járványok idején különösen ajánlott beépíteni az étrendbe, hiszen tízszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban, valamint antioxidánsokban is gazdag. Így nemcsak az immunrendszer erősítésében, hanem a fertőző betegségekkel szembeni védekezésben is fontos szerepe van.

Tippek a fogyasztásra:

  • Áztass egy evőkanál homoktövis-levelet forrázott, majd melegre visszahűlt vízbe, hagyd ázni 15 percig, majd ízesítsd a teát ízlés szerint.
  • Tegyél néhány csepp homoktövisvelőt a limonádéba, és máris szuper vitamindús a gyerekek kedvenc üdítője.
  • Színesítsd a reggeli gyümölcsturmixot pár szem homoktövisbogyóval. Érdemes olyan gyümölccsel keverni, amely ellensúlyozza a homoktövis kesernyés ízét (pl. banán).

2. Gyömbér, az immunrendszer megmentője

gyömbér
(Fotó: jcomp/Freepik)

A gyömbér a gyomor működésnek serkentésével támogatja az emésztőrendszert, mely ezáltal hozzájárul immunrendszer megerősítéséhez. A gyömbérteát sokan csodaszerként tartják számon, ugyanis izzasztó és méregtelenítő hatása segít levinni a lázat, kiirtani a vírusokat, csillapítani a köhögést és a torokfájdalmat.

Tippek a fogyasztásra:

  • Hámozz meg zöldségpucolóval egy ujjnyi részt a gyömbérből, majd reszeld bele egy kancsóba. Önts rá forró vizet, és hagyd ázni 15 percig. Ízesítsd citrommal, mézzel, és már kész is a házi gyömbértea.
  • Ugyanígy a limonádéba is reszelhetsz egy kis gyömbért.

3. Húsleves, a legjobb immunerősítő ételek egyike

húsleves immunerősítő ételek
(Fotó: timolina
/Freepik)

Tanulmányok bizonyítják, hogy a húsleves gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatással bír, hála a benne rejlő vitaminoknak és antioxidánsoknak. A só, valamint az evés közben belélegzett gőz szintén segít, hogy az eldugult légutak felszabaduljanak. Magas tápanyagtartalmát főleg a hagyma, a fokhagyma és az egyéb zöldségek biztosítják.

Tippek a fogyasztásra:

  • Tészta helyett tegyél minél több zöldséget a levesbe, így fokozva immunerősítő hatását.
  • A levesbe főzz bele egy ujjnyi gyömbért, ettől nemcsak vitamindúsabb, hanem pikánsabb is lesz, és még erősebben hat a szervezeted egészségére.

A követező oldalon további immunerősítő ételek várnak.

1
2