Az őszi időszak, az influenzás, megfázásos megbetegedések, valamint a koronavírus második hullámának beköszöntével még sürgetőbb, hogy szervezetünk védekező rendszerét megerősítsük. Ennek egyik záloga pedig a vitamindús táplálkozás. Az alábbi immunerősítő ételek segítségével pikk-pakk gatyába rázhatod a szervezeted védekező mechanizmusát.
1. Homoktövis bármilyen formában
Megfelelő mennyiségben fogyasztva a homoktövis szervezetünk igazi őrangyala lehet. Járványok idején különösen ajánlott beépíteni az étrendbe, hiszen tízszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban, valamint antioxidánsokban is gazdag. Így nemcsak az immunrendszer erősítésében, hanem a fertőző betegségekkel szembeni védekezésben is fontos szerepe van.
Tippek a fogyasztásra:
- Áztass egy evőkanál homoktövis-levelet forrázott, majd melegre visszahűlt vízbe, hagyd ázni 15 percig, majd ízesítsd a teát ízlés szerint.
- Tegyél néhány csepp homoktövisvelőt a limonádéba, és máris szuper vitamindús a gyerekek kedvenc üdítője.
- Színesítsd a reggeli gyümölcsturmixot pár szem homoktövisbogyóval. Érdemes olyan gyümölccsel keverni, amely ellensúlyozza a homoktövis kesernyés ízét (pl. banán).
2. Gyömbér, az immunrendszer megmentője
A gyömbér a gyomor működésnek serkentésével támogatja az emésztőrendszert, mely ezáltal hozzájárul immunrendszer megerősítéséhez. A gyömbérteát sokan csodaszerként tartják számon, ugyanis izzasztó és méregtelenítő hatása segít levinni a lázat, kiirtani a vírusokat, csillapítani a köhögést és a torokfájdalmat.
Tippek a fogyasztásra:
- Hámozz meg zöldségpucolóval egy ujjnyi részt a gyömbérből, majd reszeld bele egy kancsóba. Önts rá forró vizet, és hagyd ázni 15 percig. Ízesítsd citrommal, mézzel, és már kész is a házi gyömbértea.
- Ugyanígy a limonádéba is reszelhetsz egy kis gyömbért.
3. Húsleves, a legjobb immunerősítő ételek egyike
Tanulmányok bizonyítják, hogy a húsleves gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatással bír, hála a benne rejlő vitaminoknak és antioxidánsoknak. A só, valamint az evés közben belélegzett gőz szintén segít, hogy az eldugult légutak felszabaduljanak. Magas tápanyagtartalmát főleg a hagyma, a fokhagyma és az egyéb zöldségek biztosítják.
Tippek a fogyasztásra:
- Tészta helyett tegyél minél több zöldséget a levesbe, így fokozva immunerősítő hatását.
- A levesbe főzz bele egy ujjnyi gyömbért, ettől nemcsak vitamindúsabb, hanem pikánsabb is lesz, és még erősebben hat a szervezeted egészségére.
A követező oldalon további immunerősítő ételek várnak.