A mennyezet hűtés-fűtés egy rendkívül elterjedt megoldás ma már az építészetben. Számos előnye mellett érdemes szem előtt tartani, hogy tudatosabb tervezést is igényel, például a világítás tekintetében. Fehér Marianna, építészmérnök, a PURE WHITE. Interior and more alapítója osztja meg tippjeit arról, hogyan lehet kialakítani álmaink világítását mennyezet hűtés-fűtés esetén.

A mennyezet hűtés-fűtés előnyei

Otthonunkban energiahatékony és költségtakarékos mennyezet hűtés-fűtés rendszer készül. Rengeteg előnye van; nincsenek ronda vagy drága dizájn radiátorok és klíma berendezések, amelyek a belsőépítészeti elképzeléseinknek korlátokat szabnának. Amikor hazaérünk, rövid időn belül felfűt vagy lehűt. Egyenletes a hőelosztás, nem kell aszerint helyezkednünk a szobában, hol van a fűtő vagy hűtő berendezés. És ami az egyik legjobb a családi béke érdekében: nincs erős légáramlat sem, ami állandó veszekedésre adhatna okot családtagjaink között. 

Mi lesz a világítással mennyezet hűtés-fűtés esetén?

Van egy kis probléma azonban ezzel a korszerű rendszerrel. Ha nem volt lehetőségünk a kivitelezés előtt megtervezni a világítást, utólag nem egyszerű a mennyezetre lámpákat helyezni. Próbálkozhatunk a lámpák rögzítésével úgy, hogy bízunk a villanyszerelőnkben és a hőkamerájában. Közben pedig reménykedünk, hogy sikerül nem átfúrni a kis átmérőjű csöveket a benne áramoltatott vízzel. Szerencsére azonban vannak egyéb megoldások is, amelyek még izgalmasabbá is tehetik otthonunkat. Falikarokkal és helyi lámpákkal kisebb zónákban kellemes hangulatot hozhatunk létre mennyezet hűtés-fűtés esetén is. 

Design lámpákkal könnyű dolgunk lesz

A mennyezeti világítás egy különleges megoldása példásul az egyik neves olasz design márka lámpája. Ez tulajdonképpen egy szalag, melynek két végét az oldalfalakon rögzítjük, a vonalmenti led fényforrást a felső részére helyezve indirekt módon vagy az alsó részére helyezve direkt módon világítjuk meg a helyiséget. Természetesen a fényerőt szabályozva, hogy a pillanatnyi használattól függően igényeink szerint változtatható legyen. A szalagok elhelyezése a fantáziánkra van bízva, keresztben, hosszában, átlósan, különböző magasságokban rögzítve játszhatunk a végpontokkal. Igazán izgalmas eredményekre számíthatunk. A megoldás egyszerű, letisztult, jól illeszthető többféle stílusú enteriőrbe. Ha a mennyezet még egy különleges felületképzést is kap, a lenyűgöző hatás garantált. 

Fotó: Davide Groppi

Ebben a lakásban a fiatal tulajdonos kívánsága a sötét bútorok alkalmazása volt. A belső design karakterét a hófehér falfelületek mellett a középszürkére festett és a feketére pácolt tölgy furnéros egyedi beépített bútorok kontrasztja adja. Szigorúsága ellenére a világos tölgy árnyalatú padlóval mégis otthonos hangulatot hoz létre. A világítás megoldás pedig tökéletesre egészíti ki a végeredményt.

Mennyezet hűtés-fűtés esetén tehát a designról egyáltalán nem kell lemondani, sőt! Utólag kialakított világítás esetén azonban mennyezeti rögzítés helyett válasszunk egyéb, egyedi lámpamegoldásokat.

Ezt se hagyd ki:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •