immunrendszer erositese jokedv
A pozitív életszemlélet is hozzájárul az erős immunrendszerhez (Fotó: Lidya Nada/Unsplash)

Talán sosem volt még annyira fontos, hogy egészségünkről megfelelően gondoskodjunk, mint most, amikor a nyugtalanító hírek és sokunk gyökeresen megváltozott hétköznapjai szinte kiabálva hívják fel erre figyelmünket. A koronavírus elsősorban az idősekre és a krónikus betegségben szenvedő vagy gyenge immunrendszerű emberekre veszélyes – ez tény. De lássuk, mégis, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, hogy megerősítsük a testünket, és gondoskodjunk mentális egészségünkről is! Következzen az immunrendszer erősítés 5+1 aranyszabálya, nem csak a házi karantén és a kijárási korlátozás idejére.

Egészséges étrend mindenek felett

1. Megfelelő folyadékfogyasztás

Az immunrendszer erősítés alapja a folyadékbevitel. Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy minden nap elegendő folyadékot fogyasszunk! Testtömegünktől függően ez napi 1,5-4 liter, lehetőleg cukor- és szénsavmentes innivalót jelent, zömében tiszta (szűrt vagy tisztított) vizet, teát, esetleg gyümölcs- és zöldségleveket. Szakemberek szerint még az esetlegesen a légutakba jutott kórokozók is elpusztulnak, ha napközben szinte folyamatosan forró italt (például teát) kortyolgatunk.

2. Kiegyensúlyozott táplálkozás

Változatos, szezonális étrendre törekedjünk, amely biztosítja számunkra a megfelelő mennyiségű fehérje, szénhidrát, rost és zsír bevitelét, valamint gondoskodjunk a vitaminok és ásványi anyagok szervezetünkbe juttatásáról is.

immunerősítés étrend egészség koronavírus
(Fotó: Kaboompics)

A fehérjék a gyakori tévhitekkel ellentétben nemcsak a húsokban és tejtermékekben találhatók meg, hanem például kiváló fehérjeforrások a hüvelyesek és az olajos magvak. A szénhidrátok sem feltétlenül az ellenségeink, csak jól kell tudni választani: a teljes értékű gabonaféléket, a zabpelyhet, az árpát, a barna rizst és a teljes kiőrlésű búzát részesítsük előnyben.

A megfelelő rostbevitel minden életkorban és élethelyzetben fontos, kössünk hát közeli barátságot a zöldségekkel! Sütve, főzve, párolva, nyersen – naponta többször fogyasszuk! A bogyós gyümölcsök csoda egészségesek ám! Addig is, amíg megjelennek frissen a piacokon, fogyasszuk liofilizált, azaz fagyasztva szárított formában.

További tippekért lapozz!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3