egeszseges taplalkozas
Az egészséges táplálkozás alapelveinek követése most is elengedhetetlen; fotó: Unsplash/Jason Briscoe

A koronavírus járvány miatt, a korlátozások hatására az emberek drámai módon vásárolják fel a különböző élelmiszereket. A Napi Táptudás blog kezdeményezésére éppen emiatt táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szakmai szervezetek fogtak össze, és alkottak meg egy három részből álló infografikát. Ez könnyen befogadható módon segít megválaszolni a legégetőbb kérdéseket.

Fontos a tudatos táplálkozás karantén idején is

Az egészséges táplálkozás alapelveinek követése most is elengedhetetlen, ahogy azt Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára hangsúlyozza. Mint mondja, fontos, hogy a karantén idején is próbáljuk betartani az egészséges táplálkozás szabályait. Készítsünk zöldséges ételeket, együnk naponta egyszer valamilyen teljes értékű gabonából készült ételt, fogyasszunk rendszeresen sovány tejtermékeket, hüvelyeseket, olajos magokat, halat, tojást. Folyamatos nassolás helyett tartsunk napirendet, amihez napi három-öt étkezés tartozik. Ha unatkozunk, vagy stresszelünk, evés helyett mozogjunk kicsit vagy olvassunk bele egy jó könyvbe.

olajosmagvak
Ha ránk tör a nassolhatnék, a csoki helyett nyúljunk inkább az olajos magvakhoz; fotó: Unsplash/Marcos Paulo Prado

Napi ötszöri étkezés – járvány idején is érvényes

Zsigovits Angelika, a Smartfood Coach táplálkozástudományi szakembere a túlevés veszélyeire hívta fel a figyelmet. Szerinte ugyanis az érzelmi evés kockázata hatványozottabban előfordulhat ezen időszak alatt. Ezt a stressz, szorongás, magány, unalom, szomorúság, harag egyaránt okozhatja. Nem érdemes irreálisan nagy mennyiségű alapanyagot felhalmozni otthonunkban  – ez nincs összhangban a tudatos táplálkozás alapvetéseivel -, így a túlevés rizikóját is csökkenthetjük. Állítsunk fel magunknak egy napirendet, melyben legyenek ismétlődő, egészséget támogató, rituálészerű szokások, mint például a napi ötszöri étkezés, folyadékfogyasztás, és rendszeres otthoni testmozgás.

Unaloműző evés helyett egészséges táplálkozás!

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint ilyenkor is fontos a tudatosság, úgy a bevásárlás, mint a táplálkozás során. Felelős emberként csak annyi élelmiszert érdemes vásárolni, amennyi a saját szükségleteinket fedezi. Gondoljunk másokra, és persze ne feledjük azokat sem, akik az élelmiszereinket előállítják és elérhetővé teszik. A szakértő buzdít arra, hogy a mostani időszak legyen inkább egy új, tudatosabb és egészségesebb életmód kezdete, és ne az unaloműző evésé.

“Most kiemelten fontos, hogy ne pazaroljunk élelmiszert. Érdemes okosan kihasználni a fagyasztó kapacitását. Akár előre megfőzni néhány nagyobb adagot, amit később csak ki kell olvasztani. Jól jöhetek a száraz hüvelyesek, a jól tárolható zöldségek, és az olyan ételmentő receptek, mint a mákos guba. Ki tudja, akár még néhány hasznos új konyhai szokást is felvehetünk ezalatt a furcsa időszak alatt” – tette hozzá a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója, Varga Judit az élelmiszerpazarlással kapcsolatban.

Forrás: Index