osztrák konyha
Bécsi szelet, sajtos nokedli és a Sacher-torta, az osztrák konyha legjava (Fotó: Austria.info)

Akik az elmúlt hetekben házi karanténban töltik mindennapjaikat, azokban biztosan felmerült már a kérdés: mit tegyünk a tengernyi idővel, ami hirtelen a nyakunkba szakadt? Nos, ilyenkor jó időtöltés lehet a sütés, főzés. Habár a koronavírus-járvány miatt lényegesen megugrott az étel házhozszállítások száma, sokan mégis inkább az otthoni készleteiket használják fel. Ebben segít receptajánlónk, amelynek első részében Ausztriába látogatunk, és az osztrák konyha legjavát mutatjuk be.

Az osztrák ételek nekünk magyaroknak is kedvesek, hiszen a közös történelmünknek köszönhetően nagyon hasonló a két ország ízvilága. Számos receptet és ételt tartunk tipikusan osztráknak, pedig a megfelelő interkulturális hatások nélkül soha nem jöhettek volna létre. Az alábbiakban kettő főfogást és egy desszertet osztunk meg. Van köztük kezdő és haladó kategória is, így remélhetőleg mindenki megtalálja a neki megfelelőt.

Az osztrák konyha gyöngyszeme: a Bécsi szelet

A Bécsi szelet nem tartozik a nehezen elkészíthető ételek közé, az alábbi recepttel pedig biztosra mehetünk, hogy egy egyszerű rántott hús helyett valóban egy igazi Bécsi szelet kerüljön a tányérra. A titok a vajzsírban rejlik, ettől lesz omlós és ropogós.

bécsi szelet rántott hús recept osztrák ételek
(Fotó: Austria.info)

Tudtad, hogy a Bécsi szelet eredetileg nem is Bécsből származik? A gasztrotörténészek manapság ismét heves vitát folytatnak arról, honnan is származik valójában a Bécsi szelet. A legrégebbi nyomok Spanyolországba vezetnek, ahol a mórok már a középkorban paníroztak húst zsemlemorzsába. De még Konstantinápoly zsidó közössége is ismert már a XII. században egy a Bécsi szelethez hasonló fogást.

Bécsi szelet hozzávalók 4 személyre:

 • 4 borjúszelet, egyenként kb. 150-180 g (helyettesíthető sertéssel és pulykával is)
 • 2 tojás
 • 100 g liszt
 • Kb. 100 g zsemlemorzsa
 • Só, bors
 • Kiadós mennyiségű vaj a kisütéshez
 • Citromszeletek
(Forrás: Giphy)

Elkészítés:

 1. A hússzeleteket helyezzük vágódeszkára és távolítsuk el az esetleges hártyákat, majd klopfoljuk vékonyra. Sózzuk és borsozzuk mindkét oldalán.
 2. A lisztet és a zsemlemorzsát öntsük egy lapostányérra, a tojást verjük fel egy mélytányérban.
 3. A hússzeleteket egymás után forgassuk meg először a lisztben, majd helyezzük bele a felvert tojásba, ügyelve arra, hogy ne maradjanak száraz részek sehol. Végezetül pedig forgassuk meg a hússzeleteket a zsemlemorzsában is.
 4. Egy nagy serpenyőben olvasszunk meg annyi vajat, hogy a hússzeletek szinte úszni tudjanak benne (vagy hevíthetünk növényi olajat 1-2 evőkanál vajjal).
 5. A panírozott hússzeleteket csak akkor tegyük a serpenyőbe, ha az zsiradék olyan forró, hogy felhabzik, amikor egy-egy darab zsemlemorzsát vagy egy kis darab vajat dobunk bele.
 6. A szeleteket vastagságuktól és a hús fajtájától függően 2 perc (vékony borjúszeletek esetén) vagy 4 perc (vastagabb sertésszelet) alatt süssük aranybarnára az egyik oldalukon, majd egy húsfogóval fordítsuk meg (ne szúrjunk bele villát) és a másik oldalukat is süssük aranybarnára.
 7. A ropogós szeleteket vegyük ki a serpenyőből, és helyezzük egy papírtörlőre, majd óvatosan itassuk fel róla az olajat.
 8. Az elkészült Bécsi szeletet tegyük tányérra és a felszolgálás előtt díszítsük citromkarikákkal.
 9. Köretként petrezselymes burgonyát, rizst, krumplisalátát vagy zöldsalátát kínálhatunk hozzá.

A következő oldalon egy nagyon sajtos osztrák receptet mutatunk meg.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
1
2
3