Világhírű osztrák desszert: a Sacher-torta

A Sacher-torta az osztrák konyha egyik legismertebb desszertje. A torta eredet 1832-ig nyúlik vissza, amikor Franz Sacher megalkotta a baracklekvárral töltött csokoládétortát, amit a 19. század végére már az egész világot meghódította. Senkit ne ijesszen az elsőre bonyolultnak tűnő Sacher-torta recept, ugyanis egy kis odafigyeléssel bárki el tudja készíteni, a bele fektetett idő pedig garantáltan megtérül.

sacher torta recept csokoládé torta
A végeredmény! (Forrás: Pinterest)

Sacher-torta hozzávalók egy 12 szeletes tortához:

  • 7 tojássárgája
  • 150 g lágy vaj
  • 125 g porcukor
  • 200 g étcsokoládé
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 7 tojásfehérje
  • 125 g kristálycukor
  • egy csipet só
  • 150 g liszt
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez
  • 150–200 g sárgabaracklekvár a töltelékhez
  • ízlés szerint rum
  • tejszínhab a díszítéshez

A Sacher-bevonathoz:

  • 200 g ét tortabevonó vagy főzőcsokoládé
  • 250 g cukor
  • 150–170 ml víz
sacher torta recept osztrák ételek csokoládé torta
(Forrás: Austria.info)
  1. Melegítsük elő a sütőt 180° Celsiusra
  2. Vízfürdő felett olvasszunk csokoládét, ezalatt keverjük habosra a puha vajat a por- és vaníliás cukorral. Amikor kellően habos lett, egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat, és habosítsuk addig, amíg kivilágosodik a keverék színe.
  3. A tojásfehérjét robotgéppel felverjük, amikor elkezd habosodni, lassan hozzáadagoljuk a kristálycukrot, majd verjük kemény habbá az egészet, ez pár percig is tarthat.
  4. A felolvasztott csokoládét keverjük bele a tojássárga alapú masszába. Ezt követően felváltva keverjük a masszához a kemény tojásfehérjehabot és lisztet.
  5. A kikevert tésztát kivajazott és kilisztezett formába öntjük, majd nagyjából egy órán át sütjük.
  6. A kész tortát vegyük ki a formából, és fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.
  7. Ha teljesen kihűlt a torta, vágjuk ketté, az alsó lapot kenjük meg sárgabaracklekvárral, amit ízlés szerint egy kis rummal is ízesíthetünk, majd helyezzük rá a második tortalapot, végül a torta tetejét és peremét is kenjük be a lekvárral.
  8. A glazúr elkészítéséhez törjük apró darabokra a csokoládét. Forraljuk néhány percig nagy lángon a vizet a cukorral, ezután vegyük le a tűzről, öntsük egy tálba és hűtsük testhőmérsékletűre, végül adjuk hozzá a csokoládét, és hagyjuk feloldódni a cukros oldatban (a túl forró glazúr tompa fényű lesz, a túl hideg pedig folyós marad).
  9. Egyetlen mozdulattal öntsük a tortára a glazúrt, majd azonnal oszlassuk el egyenletesen egy spatulával vagy egy széles késsel. A máz megdermedését követően máris fogyasztható.

Forrás: Austria.info

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3