Käsenockerl, az osztrák konyha mac and cheese-e?

Ausztria ételkülönlegességei közé tartozik az osztrák hegyek hüttéinek elmaradhatatlan fogása a Käsenockerl, vagyis a sajtos nokedli. Az általában forró vasserpenyőben tálalt dekadens főétel mellé friss zöldsalátát szoktak kínálni. Annak ellenére, hogy egy meglehetősen könnyen és gyorsan elkészíthető ételről van szó, a felhasznált sajtoktól függően egy igazán különleges és nagyszerű ebéd készíthető belőle.

sajtos makaróni sajtos nokedli osztrák konyha amerikai konyha
Osztrák mac and cheese, valaki? (Forrás: Giphy)

Käsenockerl hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g liszt
  • 2 tojás
  • 1,5 dl víz
  • 100 g reszelt sajt
  • 1 kisebb hagyma
  • vaj
  • csipet só
  1. A lisztet a tojásokkal, a sóval és vízzel gyúrjuk homogén tésztává (az egészet egy evőkanállal jól keverjük össze).
  2. A tésztát nokedliszaggatóval (vagy késsel nedves deszkáról) szaggassuk a lobogó, sós vízbe.
  3. Ha a galuskák feljöttek a víz felszínére, rétegezzük hőálló tálba: egy réteg galuska, egy réteg sajt és így tovább.
  4. Szórjuk meg reszelt sajttal és forró sütőben pirítsuk addig, amíg a teteje barna színt nem kap.
  5. A hagymát vágjuk finomra, egy kis vajon pirítsuk barnára, majd öntsük a sajtos galuska tetejére.
  6. Könnyű, zöldsaláta illik a legjobban hozzá.
sajtos nokedli osztrák ételek osztrák konyha receptek
(Fotó: Austria.info)

Tippek: A felhasznált sajt lehet több sajt keveréke is, és ne féljük kísérletezni intenzívebb cheddar, vagy akár füstölt sajtokkal sem. Habár a karantén és a kijárási korlátozás alatt bőven jut idő a nokedli saját kezű elkészítésére, a bolti nokedli is tökéletes lehet hozzá.

A következő oldalon az egyik leghíresebb osztrák receptek egyikét találjátok.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3