A lakásfelújítás során a WC kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat, mint elsőre gondolnánk. Az alábbi áttekintés segít tájékozódni, milyen lehetőségeket érdemes mérlegelni felújítás vagy új építés esetén. Fehér Marianna, építészmérnök, a PURE WHITE. Interior and more alapítója osztja meg tippjeit.

Hova kerüljön a tartály a lakásfelújítás után?

A falsík alatti WC szerelőkeretek esetében érdemes tudni, hogy a beépítési mélységben és magasságban is van lehetőség választani. A lakásfelújítás során az alacsonyabb keret esetén a nyomólapot nem a függőleges felületre, hanem a tartály fölötti vízszintes síkra helyezzük. Mivel a tartály és az alkatrészek a működtetőlap mögött a fal és burkolat bontása nélkül a nyomólapon keresztül hozzáférhetőek és javíthatóak, el kell fogadnunk, hogy ezek a nyomólapok nem apróak.

Egyre több esztétikus monoblokkos WC-vel lehet találkozni, ennél a típusnál a kerámia a padlón áll és a tartály közvetlenül mögötte helyezkedik el. Ha nem szeretnék, hogy a WC a padlón álljon, de a tartályt nem tudjuk vagy nem akarjuk elfalazni, választhatunk olyan megoldást a lakásfelújítás során, amelynél esztétikus burkolattal ellátott falsík előtti szerelőmodul rejti a tartályt és a WC konzolos tartószerkezetét. Itt nyomólapot nem látunk, csak kis gombokat.

A szennyvízelvezetés iránya is megváltoztatható

Lakásfelújítás esetén, ha a korábbi alsó kifolyású WC-t konzolos, hátsó kifolyású WC-re szeretnénk cserélni, alkalmazhatunk egy speciális bekötőívet, amely a padlóban lévő csatornacsonk bekötési pontját hátra, a szerelőkeret mélységébe vezeti.

Az esztétika sem másodlagos szempont, sőt!

A kerámiában nagy választék áll rendelkezésre, változatos formavilágból, matt és fényes felületből és a fehértől számos eltérő színből válogathatunk. Lakásfelújítás során csak működtetőlapból akár egy gyártó esetén száznál is több típusból választhatunk. Érdemes tudni, hogy egyes tartályok bizonyos működtetőlapokkal kompatibilisek, így nemcsak a funkcióra, hanem az esztétikára vonatkozó elképzeléseinket is már a falsík alatti tartály kiválasztásakor figyelembe kell venni.

Ha van rá lehetőségünk, az egész helyiség belsőépítészeti döntéseit hangoljuk össze. Az egységes összkép érdekében figyeljünk a matt és fényes felületű kerámiák összehangolására, a fémes vagy festett kivitelű csaptelepek, a bútorok és lámpák anyaghasználatának, a burkolatok típusának és a nyomólapok részleteinek illesztésére.

Kényelmi funkciók sokasága a kínálatban

A könnyen tisztítható peremnélküli kialakítású kerámiák esetén nem kell tartani az öblítővíz kicsapásától, hiszen a WC beüzemelésekor a víz sebessége behangolható az öblítőszelep beállításával.

A WC kialakítása során fontos tényező a keletkező szagok elvezetése. Lakásfelújítás során választhatunk olyan tartályt, amelybe szellőztető modul van beépítve. Az öblítőcsövön keresztül történik a levegő elszívása és a működtetőlapon keresztül kerül vissza a helyiségbe a megszűrt levegő. A nyomólap mögött elhelyezett kiegészítő elem segítségével könnyen nyitható a nyomólap és cserélhető a szűrő valamint a vízkezelő. A ventilátor működéséhez természetesen elektromos kiállásra is szükség van. Az elszívás működtethető hagyományosan, kapcsolóval, vagy automata üzemben, igény szerint telefonos applikációról szabályozva. Beállíthatjuk, hogy a WC-t mekkora távolságban megközelítve induljon el a ventilátor és eltávolodva mennyi ideig működjön, és ezzel egyidőben milyen irányfényt szeretnénk.

Amennyiben szeretnénk a WC-t bidé funkcióval is kiegészíteni, az ülőkére szerelt megoldástól a sokfunkciós komplett modellig válogathatunk, utóbbi közeledés esetén felnyitja majd fel is melegíti az ülőkét, a különböző zuhanytechnológiás funkciókat fali kezelőpanel vagy a mobiltelefonunk segítségével szabályozhatjuk. A bidé funkció esetén hidegvizes csatlakozásra és elektromos áram csatlakozásra van szükség, a víz melegítését a berendezés elvégzi.

Az aktuális életszakaszunkat is érdemes figyelembe venni

Az aktuális életünkhöz alakítható megoldás lehet olyan kerámia választása, ahol az ülőmagasság a fal és a burkolat bontás nélkül változtatható. A WC süllyesztését alkalmazhatjuk például átmenetileg egy gyerek fürdőszobában, az emelés segítség lehet például egy térdműtét utáni lábadozási időszakban.

Abban az esetben is, ha a lakásfelújítás során nem tartunk szükségesnek minden lehetséges kiegészítőt, érdemes olyan tartályt választani, amelynek funkciói a későbbiekben a felmerülő igényeink szerint bővíthetőek és javasolt az elektromos kiállás előkészítésére egy védőcső behúzása is a tartályhoz.

A fotók a GEBERIT Kft. új budapesti bemutatótermében készültek.

Ezt se hagyd ki:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •