növényi étrend
A jelentős zöldség- és gyümölcsfogyasztás számos pozitív táplálkozás-élettani hatással jár

Hiánybetegségeket okozhat növényi étrend, a vegán vagy a vegetáriánus étkezés, és nehezen lehet bevinni a szükséges tápanyagokat? Vagy azzal, hogy lemondunk az állati eredetű élelmiszerekről vagy legalább csökkentjük a mennyiségét, már eleget tettünk a fenntarthatóságért? Bár a húsmentes étkezés egyre több emberre jellemző, és számos egészségügyi és környezetvédelmi előnnyel bír, egyáltalán nem mindegy, miként választjuk meg az ételeinket.

1. Nem jutunk elegendő fehérjéhez?

A jelentős zöldség- és gyümölcsfogyasztás számos pozitív táplálkozás-élettani hatással jár. Azonban minél többféle élelmiszert zár ki az adott étrend, bizonyos tápanyagok tekintetében annál nagyobb az alultápláltság kialakulásának rizikója. Ilyen kritikus tápanyagnak számítanak például a fehérjék. A tudatos élelmiszer-kiválasztással és a változatossággal azonban sokat lehet segíteni. A növényi étrend során rendszeresen, nagyobb mennyiségben fogyasztott hüvelyesek, szójatermékek, olajos magvak és gabonafélék például biztosíthatják a megfelelő fehérjebevitelt.

A cikk a következő oldalon folytatódik. 

1
2