4. Kongóban majdnem eltűnt a kávétermelés
Alig néhány évtizede a kávé még a Kongói Demokratikus Köztársaság második legfontosabb exportcikke volt, amit a világ legjobb minőségű kávéi közé soroltak. Az évtizedeken át tartó polgárháború és a gazdasági válság miatt azonban a termelés az 1980-as szint tizedére esett vissza. A Nespresso Reviving Origins programja hosszú távú megoldásokat dolgozott ki a kávétermelés újraindítására, segít javítani a termés minőségét és a farmok termelékenységét. Az Eastern Congo Initiative szervezettel együttműködve a Nespresso pedig elérhető egészségügyi ellátást és tiszta ivóvizet biztosít az itt élő farmerek és közösségeik számára. 23 vízvételi pontot és 6 egészségügyi klinikát hoztak létre, melyek évente 13 000 vizsgálatot tudnak elvégezni, segítve a kolera elleni küzdelmet. A program eredményeként a Kivu-tó vidékén újjáéledt a kávészektor, kiszámítható megélhetést biztosítva a termelőknek.
5. A kávé is lehet karbonsemleges
Ez akkor lehetséges, ha az adott kávévállalat egész ellátási láncában minimálisra csökkenti a tevékenységéhez kapcsolódó szén-dioxid kibocsátását. Emellett pedig erősíti a körforgásos szemléletet, és az úgynevezett öko-design szerint jár el termékeinek és csomagolásainak tervezésénél, előállításánál. A fennmaradó kibocsátást a megkötő kapacitások bővítésével, például erdőtelepítéssel lehet ellensúlyozni, hiszen a légköri szén-dioxidot a fák tudják a leghatékonyabban megkötni.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
- Használt kávékapszuláktól lesz gyönyörű a pannonhalmi levendulamező
- A Shell Café-ban a friss és jó minőségű kávé mellett a vacsorát is beszerezheted
- Kávé került a kedvelt hungarikumba, itt az Unicum Barista!
- Kávéfőző és mini-hűtő is került az IONIQ utasterébe
- Minden csésze Nespresso kávé karbonsemleges lesz
- Ehető kávéscsészéket ad a fedélzeten egy légitársaság
Forrás, fotók: Nespresso