terhes nő ágyon ülve müzlit eszik
Fotó: Freepik/drobotdean

Amikor valaki babát vár, mindent megtesz azért, hogy a legjobb körülményeket biztosítsa gyermeke számára a várandósság kilenc hónapjában. Ez pedig az egészséges étrenddel kezdődik. Függetlenül attól, hogy korábban hogyan táplálkoztunk a mindennapokban, a várandósság időszakában megváltozik, hogy a testünk mit igényel. Somogyi Sára, táplálkozástudományi szakember tippeket ad arra, hogy mire is érdemes odafigyelni a babavárás során. Olvass tovább, és megtudhatod, hogy melyek a kismama étrend legfontosabb összetevői. Ezt se hagyd ki: 6+1 tipp, ami segít elindulni az egészséges táplálkozás útján

1. Kulcsszó a tiszta étkezés

növényi étrend
(Fotó: Freepik)

A kismamák számára is érdemes az általános egészséges táplálkozás alapelveit követni, kerülve a tartósítószereket, színezékeket, ízfokozókat és egyéb vegyi anyagokat. Vannak bizonyos ételek és italok, amelyek fogyasztása kifejezetten kerülendő a babavárás időszakában, ilyenek például a nyers ételek és alkoholok. A tévhitekkel ellentétben fogyasztható kávé is a várandósság alatt, csak ne vigyük túlzásba a koffeinbevitelt: napi 200 mg fogyasztása biztonságos. Azoknak, akik korábban sportoltak és akár étrend-kiegészítőket is használtak, érdemes odafigyelni, hogy a különböző testsúlykontroll formulák – közülük is leginkább a koffein-, valamint L-karnitin tartalmúak –, illetve a kreatinok, edzés előtti készítmények használata sem javasolt a várandósság és a szoptatás időszakában. Témába vág: Ha túlpörget a koffein, válassz inkább gabonakávét

2. Veszélyes lehet a nyers hús

Az elmondottakon felül az egyik legfontosabb szabály, hogy a kismamák kerüljék a nyers tejet, tojást, húsokat és halakat. Az ezekben található paraziták és baktériumok ugyanis komoly tüneteket okozhatnak és akár a baba életét is veszélyeztethetik. Ez a füstölt lazac, a tatár beefsteak vagy a roséra sült steak mellett ugyanúgy érvényes a kolbászokra és szalámikra is, hiszen – bár sokan nem tudják – azok is nyers húsból készülnek, de amennyire lehet, tartózkodjunk a feldolgozott húskészítményektől is.

húspácolás marhahús grillezés
Várandósság alatt kerüljük az angolos steak-et (Fotó: gate74/Pixabay)

Gyakori tévhit, hogy májat tilos fogyasztani várandósság alatt. A túlzott A-vitamin bevitel valóban teratogén, a máj pedig kifejezetten erős A-vitamin forrás, de ez nem jelenti azt, hogy tiltólistán van, csak mindenképp érdemes ritkábban, mértékkel fogyasztani. Tipp: 5 dolog, amire feltétlenül figyelj, ha a vegán életmód mellett döntesz

A következő oldalon további tippeket találsz a megfelelő kismama étrend kialakításához.

1
2