3. Sovány húsok és tejtermékek a kismamák

terhes pocak gyermek babavárás
(Fotó: PR)

Érdemes előnyben részesíteni a zsírszegény húsokat, mindezt pedig hetente legalább két alkalommal hallal is egészítsük ki. A tejtermékek nagyon jó kalciumforrások, aminek bevitele kifejezetten fontos a kismama számára, de a szakértő szerint itt is érdemes a zsírszegény változatokat fogyasztani: ezek lehetnek sovány sajtok, sovány túró, kefir, natúr joghurt, mely utóbbi nagyon jót tesz a szervezetnek probiotikum tartalma miatt is. Tipp: Kismamaként a volán mögött: zacskó és víz mindig legyen nálunk!

4. Olajos magvak és zöldség-gyümölcs

Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket a terhesség időszakában az átlagosnál nagyobb mennyiségben is érdemes bevinni a szervezetbe, ilyen például a D-vitamin, a kalcium a folsav, a vas, a jód és a cink. Szuper vasforrások a húsok, a halak, a gabonafélék, a tojássárgája, a sötétzöld zöldségek (pl.: spenót), valamint az olajos magvak, amelyek telítetlen zsírsav tartalmuk mellett kiváló kalcium- és magnéziumforrások is. Általános igazság, hogy együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, mindez pedig a kismamáknak is ajánlott.

mandula magvak immunerősítő ételek kesudió
Minimum három, de akár napi öt étkezésbe is javasolt beiktatni ezeket a friss alapanyagokat (Fotó: azerbaijan_stockers/Freepik)

+1. A kismama étrend nem csak ételekből áll

Várandósság alatt érdemes olyan multivitamint választani, amely kifejezetten várandós kismamák számára lett megalkotva. Ezeket általában úgy készítik el, hogy a várandósság tervezésének időszakában, babavárás alatt és a kisbaba megszületése után is alkalmazhatóak legyenek.

Forrás

Ezeket a cikkeket se hagyd ki: 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2