női vezetés intés a volán mögött
Keresni kell a szemkontaktust a közlekedés résztvevőivel, legyen szó kötelező elsőbbségadásról vagy kedves gesztusról; fotó: Freepik

A szakértők szerint szemünkkel, valamint mimikánk által több mint ezer szót, továbbá érzelmeket fejezhetünk ki. Ezáltal a szemkontaktus a közlekedésben nagyon fontos, a Baleset-megelőzés Facebook-oldalán található cikk alapján összegyűjtöttük, hogy pontosan miért is… Ez is érdekelhet: Mondatok tanulóvezető korunkból, amelyek örökre belénk égtek

Kulcsszó: észlelés

Szemkontaktus révén egyrészt meggyőződhetünk arról, hogy a másik fél észlel minket, tudomással bír a jelenlétünkről és közlekedésünkről. De hasonlóan vagyunk ezzel mi is: mások szeméről, illetve arckifejezéséről leolvashatjuk szándékát, adott esetben pedig a számunkra veszélyt jelenthető magatartását, és hát tudjuk, hogy a büntetőfékezés és az agresszív vezetés ma már mindenhol jelen van. Az nagyon is látszik, ha valaki éppen be akar elénk tolakodni, miközben a visszapillantó tükörben, vagy oldalra pillantva a szemkontaktust keresi, vajon miként is reagálunk erre. Arra is egyértelmű jelek vannak, ha egy sofőr nem szándékozik elsőbbséget adni az előtte a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladni szándékozó gyalogosnak. A szemről és az arcról ugyanis az udvariasság és az agresszivitás egyaránt leolvasható.

A szemkontaktus vezetés közben még másra is jó

Arra például, hogy a tisztázatlan közlekedési helyzeteket, a bonyolult, nehezen kezelhető szituációkat feloldjuk vele. Utóbbi esetben – valamint jármű és gyalogos találkozásakor – nagyon hasznos, ha a szemkontaktus mellett rövid kézjelzéssel is segítjük szándékunk megértését. Például azt, hogy átengedjük a gyalogost az úttesten, vagy éppen lemondunk más javára az elsőbbségünkről. Érdekesség, hogy egy felmérés szerint átlagban tízből mindössze 2,8 autós adja meg az elsőbbséget a gyalogosoknak a kijelölt átkelőhelyeken. (Nem meglepő, hogy egyre több autógyártó fejleszt gyalogosok védelmét szolgáló újításokat az új modellekbe.)
agresszív vezetés szemkontaktus a közlekedésben
Ugye mennyi minden leolvasható az arcról? Ezért fontos a szemkontaktus vezetés közben; fotó: Freepik/master1305

Javaslatunk tehát, hogy a veszélyes helyzetek megelőzése érdekében lehetőleg minden esetben keresd a szemkontaktust a közlekedés azon résztvevőivel, akik közlekedésedet, haladási irányodat, illetve sebességedet befolyásolhatják. Különösen az elsőbbségadással járó szituációkban érdemes így tenni. Ha pedig egy útkereszteződéshez érve azt látod, hogy a másik fél nem rád néz, hanem keres valamit az autóban, elfordítja a fejét, vagy éppen telefonál, akkor lassíts le, hogy szükség esetén meg tudj állni – olykor még akkor is, ha neked van elsőbbséged. Az óvatosságot és a kivárást tanácsoljuk a gyalogosoknak is, ha azt látják, hogy zebrán való áthaladásuk hasonló okból veszélyekkel járhat. Itt érdemes megjegyezni, hogy az óvatosság a gyalogos részéről már csak azért is indokolt, mert a megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben a gyalogosnak nincs elsőbbsége.

További hasznos cikkek, amik érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •