közlekedési etikett agresszív vezetés
A közlekedési konfliktushelyzetekben az emelt hangú szócsaták helyett jobb az előzékenység; fotó: Freepik/diana.grytsku

A koronavírus helyzet fenekestől forgatta fel az életünket. A tavaszi első hullámmal együtt járó határzárak, vásárlási időkorlátok, az óvoda és iskola bezárások, valamint az otthoni munkavégzés hangsúlyossá válása miatt átmenetileg teljesen megváltoztak a közlekedési szokások is. Minden változás nehéz, és mint ilyen, ez is hozott magával kellemetlenségeket. Kis odafigyeléssel, fokozott óvatossággal azonban ezek könnyen orvosolhatók. A legfontosabb tanács: „Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” – így szól az Autós Nagykoalíció örök érvényű jelmondata. Karácsonyra készülve ez most még fontosabb!

Így viselkedj a tömegközlekedés járművein

A tömegközlekedési eszközökön nevéből és természetéből adódóan sokan utaznak egyszerre – különösen igaz ez azokra a járatokra, amelyek karácsonyi díszkivilágítást kaptak -, ezért ezeken a járműveken, és a megállókban különösen érdemes odafigyelnünk. A maszkviselés szabályait nem győzzük hangsúlyozni, emellett az utazást követő kézfertőtlenítéssel csökkenthetjük a fertőzés kockázatát. A közlekedési etikett része az is, hogy lehetőség szerint ne együnk-igyunk a járműveken.

tömegközlekedés utazás
Próbáljunk felülkerekedni a szembe-szájba-orrba nyúlkáló ösztöneinken a tömegközlekedés járművein; fotó: Freepik

Változó közlekedési szokások: készülj fel a parkolási nehézségekre

Bár normál esetben ilyet nem feltétlenül tanácsolnánk, most mégis azt javasoljuk, hogy aki teheti, autóval menjen be a munkahelyére, illetve bevásárolni. Jelenleg az egész országban ingyenes a közterületi parkolás, és a rendkívüli intézkedések alatt éjszaka a bevásárlóközpontok parkolóházait is térítésmentesen lehet igénybe venni. A tapasztalatok alapján a zsúfolt belvárosi és iroda övezetekben részben ennek köszönhetően elég nehéz parkolóhelyet találni. Ha be kell mennünk a munkahelyünkre, érdemes korábban indulni, ha pedig a városközpontban van dolgunk, kalkuláljuk bele a parkolóhely keresés időszükségletét.

A láthatóság a biciklin most még fontosabb

Télen a kétkerekűek használata háttérbe szorul ugyan, de kisebb távokon a kerékpár vagy a roller is megfelelő választás lehet. A reggeli és esti szürkületben feltétlenül viseljünk jól láthatóságot elősegítő fényvisszaverő öltözéket vagy kiegészítőket. Szereljük fel a járművet első és hátsó lámpákkal. Egy-két megállót kiválthatunk egy kis sétával is. Ilyenkor vegyük figyelembe, hogy sok településen és fővárosi kerületben az utcán is kötelező viselni a maszkot.

anya lánya séta télen
 Tél lévén öltözzünk fel rendesen, lehetőleg rétegesen, így a megfázást is elkerülhetjük sétánk során; fotó: Freepik/prostooleh

Közlekedési etikett az utakra

A koronavírus helyzet újszerűsége, a korlátozások, a vírustól való félelem, és az ezzel együtt járó bizonytalan jövőkép lelkileg mindannyiunk számára megterhelő. Fentieken túl talán a legfontosabb, hogy őrizzük meg hidegvérünket! Maradjunk nyugodtak, legyünk türelmesek magunkkal és másokkal szemben egyaránt. A mindennapos közlekedési konfliktushelyzetekben az emelt hangú szócsaták, a rendkívül veszélyes manőverek (ráhúzás, büntetőfékezés, stb.) és az ökölrázás helyett inkább legyünk előzékenyek. Illetve köszönjük meg mosolyogva mások előzékenységét. Hiszen a másik közlekedő is éppen olyan ember mint mi, ő is csak szeretne eljutni úti céljához. Ő is elindult reggel, és este egészségben, biztonságban őt is hazavárják.

Ha téged is kikészít az ünnepi őrült forgalom, olvasd el cikkünket, amelyben további tanácsokkal segítünk, hogy baleset nélkül megúszd ezt az időszakot.

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •