Városi közlekedés
(fotó: pixabay/pixel2013)

„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” Ezzel a címmel indult útjára a legújabb balesetmegelőzés és figyelemfelhívó-oktató programsorozat. A kampány kereszttüzében a városi közlekedés áll, amely minden vezetőt érint. Mutatjuk, melyek a leghasznosabb tanácsok, amelyeket érdemes minden sofőrnek betartania, ezzel védve a többi közlekedőt.

Nem csak mi vagyunk az utakon

Akármerre visz is az utunk, szinte biztos, hogy lesz benne lakott területen belüli útszakasz. Nem véletlen tehát, hogy a KRESZ-ben külön szabályok vonatkoznak a városi közlekedésre. Ennek egyik oka, hogy itt más közlekedők is sűrűn felbukkannak, rájuk külön oda kell figyelni. Mindemellett sok az üzlet, amely előtt rakodást végezhetnek, nem beszélve a sok az útépítésről és felújításról. Számos olyan tényező nehezíti a közlekedést, amelyek lakott területen kívül kevésbé jellemző.

Városi közlekedés

A gyalogosok védelme

De vajon milyen szabálytalanságokkal, vészhelyzetekkel találkozhatunk lakott területen belül? Vegyük elsőként sorra a gyalogosokat, hiszen ők a legvédtelenebb résztvevői a közlekedésnek. Ha például kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez közeledünk, érdemes defenzív vezetési módot választani. Ezáltal ugyanis még a gyalogosok váratlan megjelenése esetén is biztonsággal meg tudunk állni. Ezen kívül iskolák, óvodák, játszóterek környezetében is kiemelt figyelmet kell fordítani az út menti gyalogosokra. Fontos külön kiemelni a gyermekeket, akik esetleg nem a zebrán próbálnak átkelni az úton.

A további közlekedési tanácsokat a következő oldalon találod.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2