Nyakfájás
A nem megfelelő testtartás az autóban akár nyakfájást is okozhat (Fotó: Freepik)

A koronavírus-járvány miatt idén vélhetően sokkal többe időt töltöttünk autóban, akár már rövidtávon is ezt az utazási formát választva. Ráadásul a külföldi vírusveszély miatt sokan a belföldi nyaralást választják, ez pedig még több autózással tölött időt eredményez. Azoknak, akiknek pedig még a munkavégzéshez is elkerülhetetlen az autózás, biztosan ismerős probléma az ebből adódó nyak-, derék- és hátfájás, ami jórészt a vezetés közbeni helytelen testtartás miatt alakul ki. Cikkünkben a Gerinces Blog a témában írt tippjeit és hátfájás elleni testgyarkorlatát mutatjuk be.

Autóvezetés miatti hátfájás – ismerős?

Érdekes statisztika, hogy az európai autósok átlagosan napi 1 órát ülnek kocsiban, de ebben nincs benne a parkolóhely keresés és a dugóban töltött idő. Ám az autózás nemcsak a sofőr, hanem az utasok gerincét, mozgásszerveit is jelentősen igénybe veszi, hiszen folyamatos rezgés és nagy nyomás nehezedik a gerincre, főleg a hosszabb, esetleg kátyús utaknál. Az utazás hossza és sebessége sajnos növeli a kockázati tényezőket, különösen azok körében, akik naponta akár több órát is vezetnek. Nem véletlen, hogy egy brit felmérés kimutatta, hogy az autóvezetők 75%-a küzd mozgásszervi panaszokkal, írja a Gerinces Blog.

hátfájás hátfájdalom nő
(Fotó: Freepik)

8 tipp a gerincproblémák megelőzésére

 1. Tudatosan figyeljünk a helyes testtartásra a kocsiban is, amennyire tudunk, üljünk egyenesen.
 2. Lehetőség szerint válasszunk olyan autót, amelynek ülései jó ergonómiával rendelkeznek. Az ülés támlája legyen úgy beállítva, hogy kényelmesen nekidőlhessünk, a fejtámasz pedig legyen mindig középen.
 3. Tegyünk a derekunk mögé deréktámasz-párnát, mert így a derekunk megkapja azt a támasztást, ami a gerincet kímélő helyes ülést elősegíti. Ha nem akarunk/tudunk ilyet vásárolni, akkor egy kispárnával vagy egy összehajtott törölközővel is kiválthatjuk.
 4. Utasként használjunk patkópárnát, amely megvédi a nyakat attól, hogy jobbra-balra lekonyuljon, pl. ha elaludnánk az út során.
 5. Óvatosan bánjunk a klímaberendezéssel: szükség szerint sállal, kardigánnal vagy egy plusz zoknival védekezhetünk az ellen, hogy a légkondi rásegítsen arra, hogy begörcsöljön a nyakunk, vállunk, esetleg a lábunk.
 6. Figyeljünk oda, hogy a ki- és beszállást hogyan végezzük a járműből. Igyekezzünk ne hirtelen behuppanni a kocsiba, és az se jó, ha hosszú ideig tart kikászálódni pl. egy túl alacsony vagy túl magas autóból.
 7. A farzsebünkben sose tartsunk semmit, mert lehet, hogy nem is vesszük észre, hogy valamin ülünk, de a gerincünk észlelni fogja.
 8. Minél több pihenő – ez a legfontosabb tanács! Lehetőség szerint óránként szakítsuk meg a hosszabb utakat. Szálljunk ki a kocsiból, pezsdítsük fel az izmainkat és a vérkeringésünket: járjunk egyet és tornáztassuk meg elgémberedett tagjainkat. Igyunk is egy keveset, így teljesen felfrissülve folytathatjuk az utazást.

A következő oldalon találod a tornagyakorlatot, amely a hátfájás ellen segít.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
1
2