McDonald’s műanyag

Innovatív csomagolási és újrahasznosítási megoldásokat tesztel a McDonald’s. A programtól a vállalat azt várja, hogy évente több ezer tonna műanyag felhasználását fogja ezzel kiváltani.

Better M

2018-ban jelentették be, hogy 2025-re minden, a termékekhez használt csomagolóanyag megújuló, újrahasznosított vagy tanúsított forrásból fog származni. Az átfogó hulladékcsökkentési program keretében a műanyag csomagolóanyagok kiváltására, illetve csökkentésére, valamint a csomagolók újrahasznosíthatóságának javítására irányuló lépéseket kezdeményeznek Európa-szerte. A fenntarthatósági program neve: „Better M”, azaz „Jobb M”.

McDonald’s étterem
A nemzetközi hálózat mind a 36 ezer éttermére kiterjesztik a hulladékok újrahasznosítását; fotó: Pexels/Mikechie Esparagoza

Részeredmények már most is vannak a McDonald’s csomagolásaival

Európában a korábbi fejlesztéseknek köszönhetően a McDonald’s által felhasznált csomagolóanyagoknak már jelenleg is a 88%-a rost alapú, melynek 100%-a megújuló, újrahasznosított vagy fenntartható forrásokból származik. A most bejelentett intézkedések további fontos lépések abban az irányban, hogy a vállalat teljes mértékben kizárja működéséből a műanyag csomagolóanyagok használatát. A McFlurry csomagolásának átalakításával – vagyis azzal, hogy többé nem lesz szükség a különálló műanyag tetőre – évente több mint 1200 tonna műanyag takarítható meg.

McDonald’s szivoszal
Hamarosan a szívószálak is papírból készülnek a mekinél; fotó: Pexels/Santos

Európában a McDonald’s több éttermében teszteli a műanyagmentes, papírból, illetve fából készült McFlurry kanalakat, valamint a fogyasztói visszajelzések alapján továbbfejlesztett, 100%-ban újrafelhasználható anyagokból készülő papír szívószálat. Több országban – köztük az olasz és a portugál piacon – csak a vendégek kérésére adnak az italokhoz szívószálat.  

Még több újrahasznosítás

A vállalat számos kezdeményezést indított annak érdekében, hogy a csomagolásait könnyebben hasznosíthatóvá tegye. Ezen a területen a magyarországi hálózat évek óta az élen jár – a vállalat igyekszik az elsők között bevezetni a működő jó gyakorlatokat. Így történt ez a már évek óta használatban lévő, hazai fejlesztésű papír salátás dobozok, vagy nemrég az új McFlurry csomagolás bevezetésével. 

A hulladékgyűjtés több mint 20 éve szelektíven zajlik minden hazai McDonald’s-egységben. A konyhai és a vendégtérben keletkezett hulladékok szelektálása az éttermek 100%-ban megvalósul, így a McDonald’s az országos és az EU-átlagnál nagyobb mértékben, több mint 80%-ban hasznosítja a keletkezett hulladékot. Az éttermekből visszagyűjtött papír, a karton és a PE (polietilén) fólia anyagában hasznosul, a konyhákon keletkező évi közel 600 tonna használt sütőolajból biodízelt állítanak elő, az élelmiszerhulladékot pedig biogáz üzemben használják fel, elektromos áram és hőenergia termelésére.

mekis ételek
Ha ez a sok hulladék mekis kukába kerül,biztosan újrahasznosul; fotó: Unsplash/Sepet

A fenntarthatóság jegyében állt össze a meki a Forddal: az autógyártó a gyorsétteremláncnál termelődő hulladékot felhasználva készít alkatrészeket a kocsijaihoz.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •