c-vitamin narancs
Fotó: Freepik/nensuria

A téli időszakban vitaminokkal kell támogatnunk szervezetünk egészséges működését, hiszen a napfény hiánya, a kevesebb mozgás, a gyümölcsök és zöldségek csökkenő mennyisége legyengítheti immunrendszerünket. Sokat tehetünk egészségünkért a hideg évszakban a megfelelő vitaminok bevitelével, melyek között az egyik legfőbb szövetségesünk a C-vitamin. Alapvitamin, ami többek között védi sejtjeinket, csökkenti a fáradtságot, segíti az anyagcserét és támogatja az immunrendszert, ám egyáltalán nem mindegy, hogyan és mennyit juttatunk szervezetünkbe. Ehetjük is, szedhetjük is, de érdemes betartani a javaslatokat a minél tökéletesebb felszívódás és hasznosulás érdekében. Olvasd el tippjeinket és kezdd te is fittebben az új évet!

Figyelj oda az étrendedre!

Fontos, hogy a téli időszakban is törekedjünk a kiegyensúlyozott, vegyes étrendre. Januárban és februárban a hideg kedvez a légúti betegségek megjelenésének, ezért a szervezet vitaminigénye megnőhet. Amennyiben figyelünk a vitaminban gazdagabb étkezésre, támogathatjuk immunrendszerünket a hatékonyabb védekezésben. Az egyik legfontosabb erőforrás a C-vitamin, amely számos zöldségben és gyümölcsben jelentősebb mennyiségben megtalálható. Építs be az étkezésedbe az alábbiak közül néhány tételt, és máris fittebbnek fogod érezni magad: 

 • Acerola cseresznye: 167,7 mg C-vitamin/100g
 • Petrezselyem: 140 mg C-vitamin/100g
 • Csipkebogyó: 42,6 mg C-vitamin/100g
 • Zöld és piros chili: 24,2 mg C-vitamin/100g
 • Fekete ribizli: 18,1 mg C-vitamin/100g
 • Kivi: 9,2 mg C-vitamin/100g
 • Citrom: 7,7 mg C-vitamin/100g
 • Brokkoli: 6,5 mg mg C-vitamin/100g
 • Eper: 5,8 mg C-vitamin/100g
 • Narancs: 5,3 mg C-vitamin/100g
 • Ananász: 3,6 mg C-vitamin/100g
 • Kelbimbó: 1,3 mg mg C-vitamin/100g

Az étrended C-vitamin tartalmának kiegészítéseként szedhetsz C-vitamin készítményeket, de nem mindegy, hogy melyiket. 

A kevesebb több

Sokan napi 1000 mg C-vitamint vesznek be a téli időszakban. A szervezet – a felszívódási folyamatok sajátosságai miatt – viszont gyakorlatilag már egy hagyományos, 200 mg C-vitamint tartalmazó tablettával is csaknem telítődik. Ennek következményeként minél nagyobb dózisban juttatjuk be a hagyományos C-vitamin tablettát a szervezetünkbe, azt annál kisebb arányban tudjuk hasznosítani. 

A C-vitamin felszívódása már a szájnyálkahártyán elkezdődik, majd a gyomorban, illetve a vékonybélben folytatódik. Tartózkodási ideje a gyomorban 0,5-3 óra, a vékonybélben pedig a bevételtől számítva pár óra múlva jelenik meg. A vékonybélből fel nem szívódott C-vitamin a vastagbélbe kerül, és a széklettel ürül, kárba vész – egyszeri túl nagy dózisok esetén akár hasmenést is okozva mellékhatásként. 

A C-vitamin felszívódása történhet aktív transzporttal, amikor a C-vitamin a nátrium- és glükóz-csatornákon keresztül kerül a bélből a véráramba. Ezen csatornák száma azonban korlátozott, és ahogy telítődnek, nem lesznek képesek több C-vitamint továbbítani a véráramba. Ez történik akkor, amikor nagy dózisban veszünk be hagyományos C-vitamin készítményeket. 

A másik C-vitamin felszívódási út a passzív transzport, amikor a C-vitamin a bélfal sejtjeinek membránjain keresztül kerül a véráramba. Lezajlása nem igényel energia befektetést a szervezet részéről és a telítődő csatornák sem akadályozzák a hatékony felszívódást. A liposzómás készítmények, például a Novo C vitaminok, ezen az úton is felszívódhatnak. 

Válaszd a liposzómásat!

C-vitamin
Fotó: Freepik

A C-vitamin passzív transzporttal gyorsan és hatékonyan szívódik fel a szervezetben. Annak érdekében, hogy magas szintű biohasznosulást érjünk el (vagyis a készítményben található hatóanyag minél nagyobb hányada bejusson a vérkeringésbe) a C-vitamint liposzómákba célszerű zárni. Ilyenkor a gyártási folyamat során a C-vitamint sejtmembránhoz hasonló burokba csomagolják, így nano méretű gömböket, liposzómákat hoznak létre. Ez a speciális burok védőréteget nyújt a C-vitamin számára az emésztési folyamat során, ami rövid időn belül nagyarányú felszívódást tehet lehetővé és hatásosan megemelheti a vér C-vitamin szintjét. A liposzómás vitaminokat ezért kisebb dózisban is elegendő fogyasztanunk ahhoz, hogy megfelelő vitaminszintet biztosíthassunk a szervezetünkben. 

A retard tovább hat

A retard szó azt jelenti, hogy a készítmény hatóanyaga fokozatosan, időben elnyújtva, akár 12 órán keresztül szívódik fel és hasznosul a szervezetben, ennek következtében a hatás hosszan tartó. A téli időszakban ez az időben elnyújtott hatás jól támogathatja az immunrendszer normál működését. Fontos, hogy a retard készítményeket sose törjük ketté, vagy kapszula esetén sose szedjük szét, mert így módosulhat a felszívódásuk üteme.

A cikket a Novo C liposzómás vitamincsalád támogatta. További információ: www.novoc.hu.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •