mesterséges intelligencia oktatás

A magyar alapítású Logiscool hálózat, a gyermekek digitális írástudás és programozás oktatásának nemzetközi szakértője, elindulásának 10. évfordulójához közeledik. A jubileum alkalmából a cég örömmel jelenti be tananyagának jelentős bővítését: a mesterséges intelligencia (AI) oktatásának még szélesebb körű integrálását, építve már 2021 óta sikeresen működő programozás és AI oktatásban szerzett tapasztalatokra.

AI-oktatás: Döntő lépés előre

Mivel a mesterséges intelligencia egyre inkább életünk szerves részévé válik, a Logiscool szerint a gyerekeknek már egészen fiatal koruktól kezdve érdemes találkozniuk az AI használatával. Éppen ezért a tananyag egyre gyorsabban bővül AI alapismeretekkel, koncepciókkal és eszközökkel. Céljuk, hogy a gyerekeket képessé tegyék a programozás és digitális készségfejlesztés mellett a mesterséges intelligenciával való felelősségteljes és kreatív együttműködésre.

Szülői kutatásokból származó tanulságok

A Logiscool által 200 szülő bevonásával nemrégiben végzett  reprezentatív kutatás tanulságos szempontokat tárt fel a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.

A megkérdezettek célcsoportját 35-55 éves szülők jelentették, egy vagy több 6-14 éves gyerekkel. A 200 válaszadó háromnegyede a 30-44 éves szülői korosztályból került ki, a női válaszok aránya kétharmados többséget hozott. Az online kutatás egyik része kérdéseket fogalmazott meg a gyerekek programozás tanulásáról és az azzal összefüggő képességekről, míg a másik kérdéscsoport a szülők véleményét térképezte fel a MI-ről.

Fontos visszajelzés volt, hogy a megkérdezettek 34%-a bizonytalanságot és félelmet fejez ki a mindennapi eszközökben található AI elemekkel kapcsolatban. A Logiscool arra törekszik, hogy az AI oktatásával az AI mindennapi technológiákban betöltött szerepét megismertetése a gyerekekkel és közvetve a szüleikkel.

Jó hír lehet, hogy a szülők többsége, 57,5%-a felismeri a mesterséges intelligencia jótékony szerepét az élet különböző területein. Ez összhangban van a Logiscool küldetésével, melynek szerves része a mesterséges intelligencia pozitív hatásainak megismertetése, bemutatása is.

mesterséges intelligencia

A tájékoztatás és népszerűsítés elengedhetetlen. A kérdőívet kitöltők csupán 16,5%-a tartja kiemelt fontosságúnak, hogy a 7-10 éves gyermekek megismerkedjenek a mesterséges intelligenciával, míg 53%-uk szerint ez csak átlagos fontosságú.

A Logiscool szülői közvéleménykutatása egyértelműen és határozottan kijelöli a jövő útját. Támogatni kell a szülőket, hogy tájékozódjanak a mesterséges intelligenciáról, legyenek tisztában például azzal is, hogy a legnépszerűbb applikációk, online felületek is mesterséges intelligencia alapon működnek.

A digitális írástudás a sikeres jövő záloga, ám ahhoz, hogy digitális írástudó gyermekeket neveljünk, kiemelten fontos a szülők minél szélesebb körű tájékozottságának elérése, folyamatos edukálása is.

Előre tekintve: A mesterséges intelligencia az oktatás jövője

logischool

A Logiscoolnál hangsúlyos a következő generáció felkészítése egy olyan jövőre, amelyben az AI mindenütt jelen lesz. Azzal, hogy az AI-oktatás a Logiscool általános iskolásoknak szóló tananyagának és módszertanának szerves részévé válik, nemcsak a technológiai fejlődéshez igazodik, hanem biztonságos, tájékozott és innovatív gondolkodásmódot is kialakít a diákok körében.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •